Рачунарско кућиште

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кућиште рачунара Епл Г4

Рачунарско кућиште је део рачунара у ком се налазе најважнији делови рачуанара као што су процесор, матична плоча, меморија и др. Кућишта се обично праве од челика, алуминијума или пластике, иако се користе и други материјали, као што су дрво и перспекс.

Величина[уреди]

Рачунарска кућишта долазе у много различитих величина и формата (енгл. form factor). Данас се највише користи ATX формат иако се све више производе кућишта мањих величина (mATX format). Кућишта се прилагођавају формату матичне плоче, тако да постоје и матичне плоче ATX, mATX, Mini-ITX и остали формати.

Такође кућиште има подјелу и по величини, па тако имамо mini tower, mid-sized tower i full-sized tower кућишта. Исто тако кућишта долазе у разним облицима тако да имамо desktop ili pizza кућишта која су положена водоравно, те танка кућишта која су намијењена за мале просторе. Данас се величина кућишта настоји свести на што мање димензије, тако да се све више појављује Mini-ITX стандард који најмањи формат од свих наведених. Већ су најављени Mac Mini рачунари који ће бити величине обичног CD-ROM уређаја док произвођачи PC рачунара такву категорију кућишта обично обележавају словима SFF (Small Form Factor). Компанија Intel већ увелико промовише своју технологију постављања матичних плоча у BTX формату, али та технологија изискује и друге врсте кућишта.

Спољашње везе[уреди]