Мафија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сицилијанска мафија или мафија, а користи се и италијански назив Коза Ностра (итал. Cosa Nostra - наша ствар), је тајно италијанско криминално удружење које је настало средином 19. века на Сицилији. Касније се проширила и на источну обалу САД када је крајем 19. века велики број сицилијанаца емигрирао у САД.

Термин „мафија“ се данас у општем говору користи како би се њиме означили различити облици криминалног удруживања и организованог криминала. У новије време аналитичари о мафији кажу да је то једна организација моћи чије главне гаранције опстанка нису толико криминалне активности колико је то уска повезаност са функционерима државе у којој делује.

„Коза Ностра“[уреди]

Према неким мафијашима, право име мафије је Коза Ностра (у преводу „наша ствар“ тј. заједнички циљ), са значењем 'наш свет, традиција, вредности'. Многи су тврдили, као што је то учинио пребег Томазо Бушета, да је реч „мафија“ књижевни израз. Други мафијашки пребези, као што су Антонио Калдероне и Салваторе Контоно, такође су потврдили да израз „мафија“ нема изворно значење. Према њима, прави назив организације је "cosa nostra". Мафијаши су старе чланове приликом упознавања са новим члановима називали припадницима Коза Ностре или Ла стеса коза (на итал. La stessa cosa са истим значењем). Само је спољни свет имао потребу да опише ову организацију због чега је назив Коза ностра ушао у ширу употребу.

Настанак[уреди]

Реч мафија је први пут употребљена на Сицилији за организацију "Cosa Nostra" у преводу Наша Ствар. Наиме, првобитни мафијаши су се углавном развијали под „фашистичком чизмом“. Углавном су се бавили земљорадњом, а пушке су користили за одбрану својих поседа. Најчешће су се користиле кратке двоцевке илити кратежи. Наравно мафија се развијала на Сицилији.

Ширење у САД[уреди]

Чарлс Лаки Лучано, један од најпознатијих америчких босова

Након велике кризе која је задесила САД, хиљаде Италијана се илегално уселило у Америку мислећи да је Америка земља могућности, послова и пара. Међутим оно што их је тамо затекло сигурно није било оно што су очекивали. Дочекали су их глад, беда и сиромаштво. Иако је већина мафијаша потицала из угледних, али не и богатих породица, они су се окренули ка организованом криминалу. Мафијаши су се углавном бавили „послом иза вела“, што значи да су у склопу једног, поштеног посла радили и други, незаконит посао. Нпр. постојао је ресторан који је легално радио. У згради истог тог ресторана постојала би јавна кућа, или би се фалсификовао новац или би се ту добављало оружје, а неретко је и понеки распојасани пијаница, који је оштећивао ресторан, био и претучен.

Сам успон мафије је почео у доба прохибиције, тј. забране точења или уопште коришћења алкохола у читавој САД. Тада су се мафијаши окренули точењу алкохола и већ тада су почеле чарке имеђу мафијаша. Мафијашке породице би пресретале камионе других породица отимајући им све у њима и препродавајући за обично нижу цео од оне која је иначе била.

Без обзира на те ратове било да су крупних или ситних размера, међу мафијашима је владао чувени закон ОМЕРТА или „закон ћутања“ што значи да ако било ко од друге породице повреди тебе или твоју фамилију, не обраћај се полицији или надлежнима јер онда на снагу ступа омерта и свако, чак и твоја властита мафијашка породица ће кренути на тебе. Када те неко тако повреди онда на снагу ступа Вендета или крвна освета.

Распад[уреди]

Пропаст мафије је уследила са доласком дроге. Наиме стари мафијаши или „стара школа“ су предочили млађим генерацијама да је дрога потенцијално опасна како за оне који је конзумирају тако и за препродавце који ће такође или прећи на дрогу или ће их ФБИ открити. Некада, још пре дроге, мафијаши су успешно подмићивали полицајце, који су после доласка дроге увидели колико је то опасно. Омерта је први пут разбијена 1974. сведочењем Семија „Бика“ Гравана, што је било довољно да се права мафија разбије. Касније групе које су сврставане у ред мафије нису ни прближно биле сличне старој организацији мафије, ни по броју чланова ни по обиму посла које је обављала. Данашња мафија се врти само око пара и дроге, док је стара држала и до угледа.

Види још[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: