Сицилијанска мафија

С Википедије, слободне енциклопедије
Сицилијанска мафија
Provinces of Sicily map.png
Провинције Сицилије
Локација оснивањаСицилија,  Краљевина Италија
Активне годинеод 19. века
ТериторијаУглавном западна Сицилија, нарочито Палермо, Трапани, и Агриђенто
ЕтницитетЉуди од части (старији чланови) су Сицилијанци
Чланство (est.)око 2 000
Савезници
РивалиСтида, и повремено сопствени савезници
Значајни чланови

Сицилијанска мафија (итал. mafia siciliana), позната као Коза ностра (итал. Cosa nostra — наша ствар), криминална је организација на Сицилији у Италији. То је лабава асоцијација криминалних група које дијеле заједничку организациону структуру и кодекс понашања. Свака група, познатакао као „породица”, „клан” или cosca,[1] тврди да има суверенитет над територијом, обичном градом или селом или насељем (borgata) већег града, у којој врши рекетирање. Чланови називају себе „људима части”, иако их јавност често назива „мафиозима”. Основна дјелатност мафије је заштита рекета, арбитража спорова између криминалаца, као и организовање и надзор илегалних уговора и трансакција.[2][3]

Након таласа исељавања, Мафија се проширила на друге земље као што су Сједињене Америчке Државе, Канада или Аустралија.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Према припадницима мафије који су издали организацију, тзв. „поканицима” (итал. pentito), право име Мафије је Коза ностра (итал. Cosa nostra — „наша ствар”). Када је италијанско-амерички мафијаш Џозеф „Џо” Валачи свједочио пред Сталним поткомитетом за истраге 1963. године (познато као Валачијево саслушање), открио је да амерички мафијаши за своју организацију користе назив Коза ностра („наша ствар” или „ова ствар је наша” или једноставно „наш случај”/„наш интерес”).[4][5][6] Назив је у то вријеме схваћен као прави назив организације, и као такав његован је од стране Федералног истражног бирао и ширен од стране медија. ФБИ је чак додао члан la називу, називајући организацију La Cosa Nostra (у Италији, члан la није кориштен када се говорило о Коза ностри).

„Покајник” Томазо Бушета је судији Ђованију Фалконеу рекао је назив Коза ностра кориштен и од стране сицилијанске мафије.[7] Бушета је одбацио ријеч „мафија” као пуку књижевну креацију. Други дисиденти, као што су Антонино Калдероне и Салваторе Конторно, потврдили су да је термин Коза ностра кориштен да би се описала Мафија.[8] Мафијаши представљају познате чланове једни другима као припаднике cosa nostra („наше ствари”) или la stessa cosa („исте ствари”) што значи „он је иста ствар, мафијаш, као ти”.

Сицилијанска мафија је користила друга имена кроз историју, као што је „Часно друштво”. Мафијаши су познати међу собом као „људи части” или „људи поштења”.

Коза ностру не треба мијешати са осталим мафијашким организацијама у Италији, као што је Ндрангета у Калабрији, Камора у Кампањи или Сакра корона унита у Апулији.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Raab, Selwyn (2014). Five Families: The Rise, Decline and Resurrection of America's Most power Mafia Empire (1at изд.). Thomas Dunne Books. стр. 13. ISBN 978-0312361815. 
  2. ^ Gambetta (1993)
  3. ^ Gambetta (2009)
  4. ^ Their Thing, Time, 16 August 1963.
  5. ^ Killers in Prison, Time, 4 October 1963.
  6. ^ "The Smell of It", Time, 11 October 1963.
  7. ^ Dickie (2007)
  8. ^ Paoli (2003), стр. 24

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]