Мајкл Нобел

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајкл Нобел
Лични подаци
Датум рођења(1940-00-00)1940.(83/84 год.)
Шведска
ОбразовањеHarvard Business School, Université de Lausanne, Harvard University

Мајкл Нобел (енгл. Michael Nobel; рођен 1940) је шведски предузетник руског порекла. Члан је породице Нобел, потомак Лудвига Нобела, бившег председника Нобеловог породичног друштва (19952006), [1] суоснивача и председника Фондације за одрживост Нобелове награде. Тренутно, Нобел служи у неколико међународних одбора који се фокусирају на научне, медицинске и добротворне иницијативе. Он промовише енергетску ефикасност и алтернативне енергетске технологије. [2]

Младост[уреди | уреди извор]

Члан огранка Нобел-Олеиникоф породице Нобел, Мајкл Нобел је унук Martе Helenе Nobel-Oleinikoff (рођене Нобел) и праунук индустријалца и хуманитарца Лудвига Нобела, оснивача Бранобела. Лудвиг је такође био брат Алфреда Нобела, који је изумео динамит и установио пет награда на породично име.

Мајкл Нобел има дуго образовање које је почело на Harvard Business School у Кембриџу, Масачусетс[тражи се извор]. Године 1967. Нобел је завршио студије на постдипломском институту за комуникације у Стокхолму. Годинама касније, 1979, Нобел је стекао докторат из психопедагогије на Универзитету у Лозани. Његова теза процењивала је ефикасност програма превенције злоупотребе супстанци у Швајцарској[тражи се извор]

Каријера[уреди | уреди извор]

Нобел је консултант за питања енергетике и држи редовна главна предавања на ову тему. Такође је тренутни председник Нобелове фондације за одрживост.

Чланства у одборима[уреди | уреди извор]

Нобел је председник или члан одбора дванаест међународних компанија за дијагностику, лечење и информисање у области медицине[тражи се извор], пре свега као председник Управног одбора, гувернери или научни саветници. Нобел такође служи неколико непрофитних организација у образовању и развоју младих, као и оснивач и повереник Нобелове фондације за одрживост – организације која додељује стипендије, награде за открића одрживе енергије и организује конференције и симпозијуме у истој области.[тражи се извор]

Радно искуство[уреди | уреди извор]

МРИ[уреди | уреди извор]

1980. Нобел је учествовао у увођењу МРИ[тражи се извор], област у којој је радио 24 године[тражи се извор]. Магнетна резонанца (МРИ) је техника која се користи у дијагностичком снимању за креирање детаљног визуелног приказа унутрашњих структура. Пружа контраст између различитих меких ткива тела што га чини посебно корисним у истраживању мозга, мишића, срца и рака.

Социјална медицина[уреди | уреди извор]

Нобел је био консултант Унеска у Паризу[тражи се извор]и Одељење за социјална питања Уједињених нација у Женеви[тражи се извор]. Такође је седам година радио као истраживач друштвених наука на Институту за масовне комуникације Универзитета у Лозани.[тражи се извор] и на Катедри за социјалну психијатрију Института за социјалну и превентивну медицину у области примарне превенције злоупотребе дрога[тражи се извор].

Почасти и награде[уреди | уреди извор]

Нобел је 2007. године у Москви добио Међународни орден савршенства прве класе[тражи се извор]. Током година, Нобел је добио неколико међународних цитата и награда за свој рад у области медицине и решавања конфликата[тражи се извор]. Др Мајкл Нобел добио је почасни докторат Универзитета Сока[тражи се извор]и почасног професора Националне академије наука Азербејџана[тражи се извор]. Мајкл Нобел такође је члан бројних истакнутих међународних комисија за награде[тражи се извор].

Нобел је добио Gandhi King Ikeda награду са Morehouse коеџа у Атланти 2002.[тражи се извор]. Раније је само једном дата, јорданском принцу Ел Хасану Бин Талалу. Године 2004. постао је прималац цитирања Одбора повереника са Института за истраживање средњег запада у Канзас Ситију и именован је за страног члана Руске академије природних наука[тражи се извор]. Нобел је такође добио Унескову медаљу за изузетан допринос културном дијалогу међу народима[тражи се извор]. Два Ротари клуба, у Мајамију и Карлскоги, именовала су га за почасног члана и Ротари Интернешенел му је доделио награду Паул Харрис Фелловсхип Авард[тражи се извор] .

Поред тога, Нобел је добио кључеве града не само од једног, већ и од два Холивуда — Калифорнија и из Холивуда у округу Бровард[тражи се извор].

Нобел је добио Гуси награду за мир 2010. године, част са Филипина посвећену „Изврсности и одликовању појединцима или групама широм света који су се истакли као бриљантни узори друштва или који су допринели постизању мира и поштовања људског живота и достојанства." [3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „- Strider mot Nobels vilje - NRK”. Архивирано из оригинала 2012-01-10. г. Приступљено 2011-12-11. 
  2. ^ „INTERVIEW: Michael Nobel spreading a noble vision”. Taipei Times. 2011-03-31. Приступљено 2011-04-06. 
  3. ^ „Gusi Peace Prize: 2010 Laureates”. Gusipeaceprizeinternational.org. Архивирано из оригинала 30. 11. 2010. г. Приступљено 2011-04-06.