Алфред Нобел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алфред Нобел

AlfredNobel adjusted.jpg
Алфред Нобел

Пуно име Алфред Бернард Нобел
Општи подаци
Датум рођења 21. октобар 1833.
Место рођења Стокхолм (Шведска)
Датум смрти 10. децембар 1896.
Место смрти Санремо (Краљевина Италија)
Рад

Алфред Бернард Нобел (шве. Alfred Bernhard Nobel; Стокхолм, 21. октобар 1833Санремо, 10. децембар 1896) је био шведски хемичар; проналазач динамита.

Нобелов отац је био инвентиван инжењер који је много путовао. Породица се преселила у Русију 1842. (где је Нобелов отац надгледао производњу подводних мина које је сам измислио) и где су Алфреда подучавали приватни учитељи; његове студије су обухватале хемију и пет савремених језика.

Године 1850. наставио је студије хемије у Паризу, а затим путовао и по Европи, пре него што је посетио САД да би радио с Ериксоном (Ericsson, 1803—99), шведско-америчким проналазачем бродског пропелера.

Године 1859. вратио се у Русију, а затим у Шведску. Веома га је интересовала, као и његовог оца, употреба експлозива у грађевинарству, посебно на америчком тржишту у развоју.

Године 1865, почео је да производи глицерил-тринитрат („нитроглицерин“ који је 1847. открио А. Собреро /Sobrero, 1812—88/), али је у руковању експлозивном течношћу долазило до несрећних случајева; исте године његова фабрика је одлетела у ваздух, уз пет смртних случајева (укључујући и његовог брата Емила).

Године 1866. је открио да је експлозив безбедан ако га апсорбује киселгур (инфузорна земља); мешавина је продавана у шипкама премазаним воском, као „динамит“.

Године 1875. пронашао је експлозивни желатин или гелигнит (нитроглицерин у нитроцелулози), чак и бољи експлозивни агенс; а профитирао је из нафтних поља која је поседовао у Русији.

Његови проналасци су били разноврсни и покривени са 355 патената. Његово богатство било је огромно и велики део је остављен Фонду за додељивање Нобелове награде. Елемент са редним бројем 102 је по њему добио име нобелијум. Умро је 1896. године у својој кући у Сан Рему, у Италији.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :

Нобелове награде
Економија | Физика | Хемија | Физиологија или медицина | Мир | Књижевност