Мајнкрафт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мајнкрафт
Minecraft logo.svg
Развио Мојанг
Дизајнер(и) Notch
Датум(и) објављивања 17. мај 2009.
Жанр(ови) Отворен свет
Платформе лични рачунар
Макинтош
Линукс
Андроид
iOS
Иксбокс 360
Веб презентација minecraft.net
моблини
Иксбокс 360
Pi Edition
Вики

Мајнкрафт (енгл. Minecraft) је видео-игра коју је креирао шведски програмер Маркус Персон и његова компанија Мојанг.[1][2] Појавила се у продаји 17. маја 2009. За ову игрицу је интересантно то да је у њој све изграђено од коцкастих блокова и да играч у њој може слободно да се креће. Видео-игра је 9. маја 2012. изашла и за Иксбокс 360. Мајнкрафт - џепна верзија (енгл. Minecraft pocket edition) је изашла 16. августа 2011. за Xperia play и Гугл плеј продавнице. Мајнкрафт је преведен на много светских језика, укључујући и српски језик, мада садржи нетачне преводе.

Играње[уреди]

Мајнкрафт је игра о уништавању и грађењу блокова. У почетку играчи граде склоништа, како би се сачували од разних ноћних чудовишта, али касније играчи, уз помоћ маште могу да саграде занимљив свет. Важно је да се изгради рудник, јер су у Мајнкрафту руде много важне. Игра нема никакав одређен циљ и играч може слободно да шета по виртуелном свету.[3] Постоје четири основна режима игре, а то су[4]:

 • Преживљавање
 • Креативна игра
 • Тешка игра
 • Авантура

Прича[уреди]

Чак иако играч може слободно да се креће, ако хоће, да би завршио скроз игру треба да уништи једног змаја са света Ендермена, кад га убије, појавиће се портал до његовог света, кад уђе, одјавна шпица пролази.

Преживљавање[уреди]

Преживљавање (енгл. Survival) је режим игре у којем играч сакупља разне природне ресурсе: (дрво, камен, руде), који се налазе у његовој околини. Ресури служе да би се од њих направили разни алати, блокови. У дну екрана постоје две табеле: једна која се састоји од низа срца и која показује здравље, тј. снагу играча. Ако се снага играча потроши, играч губи живот. Друга табела је у облику батака и означава ухрањеност играча. Играч повремено мора нешто да једе, како би допунио табелу за ухрањеност, која се временом смањује. Ако се ухрањеност потпуно потроши, онда се и табела за снагу умањује, тако да играч на крају умире од глади. Храну играч може да набави убијањем разних животиња, или бавећи се ратарством.

У Мајнкрафту постоји смена дана и ноћи. Ноћу, када је мрачно, појављују се разна чудовишта, као што су зомби, паук, костур, и крипер (чудовиште које експлодира када се приближи играчу), која су непријатељски настројена и нападају играча, што умањује снагу играча, па је онда он приморан да сагради себи скровиште (кућу), како би се сакрио од чудовишта. Овде играч има велику слободу у избору димензија и врсте природних ресурса, од којих ће саградити скровиште.

Креативна игра[уреди]

У креитивној игри (енгл. Creative) не постоји табела за здравље, тако да је играч имун на било какво уништавање, а живот може да изгуби искључиво употребом команде за убијање или падањем у безгранични простор. На располагању су неограничени ресруси, од којих играч може неометано да гради или уништи блокове структура. Постоји и могућност летења. Једино играч може умрети када уђе у бескрајни пут. Креативна игра је намењена за осмишљање и грађење машина, зграда итд.[5]

Тешка игра[уреди]

Тешка игра је посебна верзија преживљавања, у којој је подешен ниво игре на „тежак“ и није га могуће мењати током игре. У случају да играч изгуби живот, саграђени свет не може да се сачува, већ се уништава све што је саграђено, тако да се после тога играч враћа на почетни мени.[6]

Авантура[уреди]

У овом режиму играч не може да уништава постојеће изграђене структуре голим рукама, већ му је за то потребан алат. Највећи део времена играч проводи у обезбеђивању хране.[7]

Чудовишта[уреди]

У чудовишта спадају: Зомби, Паук, Костур, Крипер (Чудовиште које експлодира када се играч приближи њему или обрнуто, али ако се убије Крипер онда играч добије барут), Пећински паук, Слуз, Вештица, Ендермен (Чудовиште црно као гар, високо скоро 3 метра, или три блока зато што у мајнкрафту вероватно нема мерних јединица и врло је брз. Из Енд света потичу: Авет (Џиновско летеће створење из пакла беле боје које испаљује ватрене лопте), Прасећи зомби, Пламен и Коцка од магме.

Референце[уреди]

 1. „Minecraft hits yet another milestone with 10 million copies sold on PC“ Приступљено 9. 4. 2013.. 
 2. Nunneley, Stephany (22. 1. 2013.). „Minecraft sales hit 20 million mark for all platforms“. VG247 Приступљено 30. 1. 2013.. 
 3. Званична интернет презентација: „Мinecraft“, приступ 15.6.2013((en))
 4. „Мајнкфарт вики“, приступ 15.6.2013((en))
 5. Мајнкрафт вики: „Creative“, приступ 15.6.2013((en))
 6. Мајнкрафт вики: „Hardcore“, приступ 15.6.2013 ((en))
 7. Мајнкрафт вики: „Adventure“, приступ 15.6.2013 ((en))

Спољашње везе[уреди]