Мајнкрафт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мајнкрафт
Minecraft logo.svg
Мајнкрафт
Девелопер(и)Мојанг
Платформелични рачунар
Макинтош
Линукс
Андроид
iOS
Иксбокс 360
Излазак17. мај 2009.
Жанр(ови)Отворен свет
Дизајнер(и)Notch
Веб-сајтminecraft.net
моблини
Иксбокс 360
Pi Edition
Вики

Мајнкрафт (енгл. Minecraft) је видео-игра коју је креирао шведски програмер Маркус Персон познатији као Ноч (енгл. Notch) и његова компанија Мојанг.[1][2] Појавила се у продаји 17. маја 2009. За ову игрицу је интересантно то да је у њој све изграђено од коцкастих блокова и да играч у њој може слободно да се креће. Видео-игра је 9. маја 2012. изашла и за Иксбокс 360. Мајнкрафт - џепна верзија (енгл. Minecraft pocket edition) је изашла 16. августа 2011. за Xperia play и Гугл плеј продавнице. Мајнкрафт је преведен на много светских језика, укључујући и српски језик, мада садржи нетачне преводе. Мајнкрафт је први пут написан у програмском језику C++.

Едиције[уреди]

Постоји више едиција Мајнкрафта. То су:

 • За личне компјутере (PC)
 • За конзоле (ЕксБокс , ПлејСтејшн)
 • За мобилне уређаје (Андроид, iOS)

Играње[уреди]

У овој игрици заступљено је грађење и авантуризам. Играч се слободно креће по свету, који има све елементе као прави свет. Две основне функције су постављање и рушење блокова (леви и десни клик). Поред тога могу да служе за бацање или ударање (посебном тактиком коришћења миша). Играч преживљава тако што сакупља разне ресурсе, помоћу којих гради, креира алат, једе. Има ограничен број срца (губитком свих срца умире) и број буткица (мере за глад). Велики део у свему томе чини борба са разним чудовиштима и путовање у друге универзуме (Nether & The End).

Блокови[уреди]

У сваком моду наведеном изнад постоје блокови. Блокови су један од најважнијих делова Мајнкрафта. Блокови су увек поређани по невидљивој мрежи од коцака.Једини блок који може да буде на једној ивици тих невидљивих квадрата је TNT, који кад запалиш свећу од црвен-камена поред тог блока или запалиш тај блок, он се као одупре и помери се на ту невидљиву линију (после тога почне да трепери и експлодира).

Врсте игре[уреди]

 • 1. Survival- На овој врсти је заснована игра. Потпуна одговара претходном опису.
 • 2. Creative- Није могуће умрети или огладнети. Има неограничен број свих ствари.
 • 3. Mini games & Mods- Служи за посебне активности ове игре.


Преживљавање[уреди]

Преживљавање (енгл. Survival) је режим игре у којем играч сакупља разне природне ресурсе: (дрво, камен, руда), који се налазе у његовој околини. Ресури служе да би се од њих направили разни алати, блокови. У дну екрана постоје две табеле: једна која се састоји од низа срца и која показује здравље, тј. снагу играча. Ако се снага играча потроши, играч губи живот. Друга табела је у облику меса и означава ухрањеност играча. Играч повремено мора нешто да једе, како би допунио табелу за ухрањеност, која се временом смањује. Ако се ухрањеност потпуно потроши, онда се и табела за снагу умањује, тако да играч на крају умире од глади. Храну играч може да набави убијањем разних животиња, или бавећи се ратарством.

У Мајнкрафту постоји смена дана и ноћи. Ноћу, када је мрачно, појављују се разна чудовишта, као што су зомби, паук, костур, и крипер (чудовиште које експлодира када се приближи играчу и обрнуто), која су непријатељски настројена и нападају играча, што умањује снагу играча, па је онда он приморан да сагради себи скровиште (кућу), како би се сакрио од чудовишта. Овде играч има велику слободу у избору димензија и врсте природних ресурса, од којих ће саградити скровиште.

Креативна игра[уреди]

У креитивној игри (енгл. Creative) не постоји табела за здравље, тако да је играч имун на било какво уништавање, а живот може да изгуби искључиво употребом команде за убијање или падањем у безгранични простор. На располагању су неограничени ресруси, од којих играч може неометано да гради или уништи блокове структура. Постоји и могућност летења. Једино играч може умрети када уђе у бескрајни пут. Креативна игра је намењена за осмишљање и грађење машина, зграда и разних структура. [3]

Тврдокорна игра[уреди]

Тврдокорна игра је посебна верзија преживљавања, у којој је подешен ниво игре на „тежак“ и није га могуће мењати током игре. У случају да играч изгуби живот, саграђени свет не може да се сачува, већ се уништава све што је саграђено, тако да се после тога играч враћа на почетни мени.[4]

Авантура[уреди]

Напомена: Од кад је мајнкрафт упдејтован на Мinecraft 1.9 па надаље, готово је немогуће уништити блокове и са одређеним алатом, постајући тако тај мод игре једино да се играју мајнктафт мапе, који никако не сме да се игра на мод преживљање, зато што је уништавање блокова потребно за играчево преживљавање.

У овом режиму играч не може да уништава постојеће изграђене структуре голим рукама, већ му је за то потребан алат. Највећи део времена играч проводи у обезбеђивању хране.[5]

Чудовишта[уреди]

У чудовишта спадају: Зомби, Паук, Костур, Крипер (Чудовиште које експлодира када се играч приближи њему или обрнуто, али ако се убије Крипер онда играч добије барут), Пећински паук, Слуз, Вештица, Ендермен (Чудовиште црно као гар, високо скоро 3 три блока зато што у мајнкрафту вероватно нема мерних јединица и он има моћ да се телепортује на место које он хоће, он такође храни Ендер-змаја који се појављује у другом универзуму тачније Ендер-свет). Из Нетхер света потиче зомби-прасе, Авет (Џиновско летеће створење из пакла беле боје које испаљује ватрене лопте), Пламен Коцка од магме Свињедет , од специјалних Ендер змај и Витхер (Смртоносно бице ко је лети и гађа играче експлозивним главама), такође су ту још нека чудовишта која су мало кориштена.

Популарност[уреди]

Ова игра је веома популарна на Јутјуб и пуно канала снима ову игрицу. У последње време је мало опала популарност јер су дошле нове игре.

Референце[уреди]

 1. ^ „Minecraft hits yet another milestone with 10 million copies sold on PC”. Приступљено 9. 4. 2013. 
 2. ^ Nunneley, Stephany (22. 1. 2013). „Minecraft sales hit 20 million mark for all platforms”. VG247. Приступљено 30. 1. 2013. 
 3. ^ Мајнкрафт вики: „Creative“ Архивирано на сајту Wayback Machine (јул 5, 2013) (на језику: енглески), приступ 15.6.2013(на језику: енглески)
 4. ^ Мајнкрафт вики: „Hardcore“, приступ 15.6.2013 (на језику: енглески)
 5. ^ Мајнкрафт вики: „Adventure“, приступ 15.6.2013 (на језику: енглески)

Спољашње везе[уреди]