Мерион

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Мерион (грч. Μηριόνης) је у грчкој митологији био стрелац са Крита, Молов (или Молотов[1]) и Мелфидин син, учесник тројанског рата.

Митологија[уреди]

Био је вођа Крићана у тројанском рату[2], коме је допринео, заједно са својим пријатељем и рођаком Идоменејем, са осамдесет лађа. Желео је да се бори у двобоју са Хектором и да са Диомедом уходи тројанску војску. Ипак, Диомед је изабрао Одисеја као свог пратиоца, а Мерион му је дао свој лук, тоболац, мач и шлем.[1] Мерион је убио многе јунаке; Ферекла, Хипотиона, Морида, Адаманта, Харпалиона, Акаманта, Лаогона, а ранио је и Дејфоба.[3] Међутим, највеће јунаштво је показао када је штитио Патроклов леш, а на играма приређеним поводом смрти овог јунака, био је најбољи у натезању лука, а други у бацању копља.[1] Био је и један од јунака скривених у тројанском коњу. О њему су писали Хомер у „Илијади“ и Хигин.[2] Након разарања Троје, вратио се са Идоменејем на Крит и обојица су били поштовани у Кносу као хероји.[1] Према Диодору, бура је скренула пловидбу лађе на којој су пловили њих двојица на Сицилију, где су их прихватили критски колонисти. Одатле су се вратили на Крит.[3]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.
  2. 2,0 2,1 Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: SUITORS OF HELEN; Lists of SUITORS OF HELEN
  3. 3,0 3,1 Greek Myth Index: Meriones Архивирано на сајту Wayback Machine (децембар 16, 2010) (на језику: енглески), Приступљено 12. 4. 2013.