Милена Поповић

С Википедије, слободне енциклопедије

Милена Поповић (Београд, 1983) позната и као Милена Ивановић, српска је политичарка и народна посланица у Скупштини Србије од 2020. године. Чланица је Српске напредне странке.

Она је удовица Оливера Ивановића,као не венчана жена српског политичара.

Биографија[уреди | уреди извор]

Милена Поповић је историчарка уметности.[1] Предаје на Универзитету у Приштини а тренутно је докторанткиња на Мегатренду.[2] Радила је у кабинету премијера, у сектору за културу.[3]

Неколико је пута говорила о мужевљевом убиству, напоменувши једном приликом да неће дати јавну изјаву о идентитету његових убица, уколико није апсолутно сигурна.[4]

У интервјуу за 2019. годину она је рекла да је Марко Ђурић, директор Канцеларије Србије за Косово и Метохију, учинио више да помогне њеном супругу током његовог затвора него било ко други, без обзира на то што је Ђурић такође давао изјаве оштро критике према Ивановићу када су били политички ривали на косовским локалним изборима 2017. године.[5] Додала је да је била веза између Ивановића и Ђурића када су се односи између њих двојице затегли и да је Ђурића сматрала пријатељем.[6]

Приклањање Милене Поповић властима у Србији изазвало је бројне негативне реакције у јавности. Телевизије под контролом Српске напредне странке и Српске листе, њене испоставе на Косову, непосредно пред атентат на Оливера Ивановића емитовале су пропагандни спот директно уперен против Ивановића, оптужујући га да ради против интереса Срба. Тада је његова политичка организација Грађанска иницијатива "Слобода, демократија, правда" била је једина преостала опозиција Српској листи на Косову.

Поповићева се придружила Српској напредној странци почетком 2020. године. [7] Била је 55. на листи Александар Вучић - За нашу децу и тиме добила посланичко место у Скупштини.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Online, Piše: Danas (6. 3. 2020). „Ko je sve na listi SNS za republičke poslanike?”. Dnevni list Danas (на језику: српски). Приступљено 4. 8. 2020. 
  2. ^ „SNS AKADEMICI! Do diplome brže - bolje pred funkciju | Društvo i ekonomija | Direktno”. direktno.rs. Приступљено 4. 8. 2020. 
  3. ^ Petrović, Piše: NIN/Stefan (5. 3. 2020). „Milena Popović: Neću da budem samo Oliverova udovica”. Dnevni list Danas (на језику: српски). Приступљено 4. 8. 2020. 
  4. ^ Online, Piše: Danas. „Milena Ivanović: Imena ubica saopštiću tek kada budem sto odsto sigurna”. Dnevni list Danas (на језику: српски). Приступљено 4. 8. 2020. 
  5. ^ „Milena Popović: Marko Đurić više učinio za Olivera, nego svi ostali zajedno”. Dnevni list Danas (на језику: српски). Приступљено 4. 8. 2020. 
  6. ^ „Milena Popović: Oliver i Đurić komunicirali preko mene i kada su bili protivnici”. N1 Srbija (на језику: српски). Приступљено 4. 8. 2020. 
  7. ^ „Đurić: Milena Popović se učlanila u SNS”. N1 Srbija (на језику: српски). Приступљено 4. 8. 2020.