Мимоза

С Википедије, слободне енциклопедије

Мимоза
грана мимозе са листовима и цвастима
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
A. dealbata
Биномно име
Acacia dealbata
Link, 1822[1]

Мимоза (лат. Acacia dealbata) назив је врсте биљке из рода акација (Acacia), којој припада 40-ак родова са око 1.500 врста тропских и суптропских дрвећа с једноструко или двоструко перасто састављеним листовима.[2]

Порекло[уреди | уреди извор]

У свету постоји више од 300 различитих врста мимозе, које воде порекло из Аустралије. А у Херцег Новом и Боки которској узгаја се тек 20-ак врста.

Примена[уреди | уреди извор]

Гаји се као декоративно дрво, али има примену и у индустрији намештаја. Премда, компоненте издвојене из свих делова биљке користе се у фармацији, козметичкој индустрији и медицини. Семе и млади изданци се користе у азијској кухињи за припрему разних супа, омлета... Американци воле да конзумирају ликер направљен од листова акције. Тврдо и дуготрајно дрво акације користило се у прошлости за ручну изради бродова, данас се углавном користи за израду подова, намештаја, играчки, накита.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Сматра се да су прве мимозе стигле у Француску у току 18. века и прво су се садиле око вила богатих људи који су зиму проводили у Француској. Прва Acacia dealbata је увезена 1884. године из Аустралије у Француску и посађена у парку једног замка у Кану.

Мимоза

Мимоза је симбол жене, слободе, осећајности. У Италији, Русији, Француској и другим земљама овај се цвет везује за Међународни дан жена, 8. март, када се женама поклања букет овог жутог цвећа. Она означава поштовање, доноси срећу у послу и љубави. У говору цвећа овај цвет значи поруку верне љубави.

Манифестација[уреди | уреди извор]

Једна од најзначајнијих манифестација на нашим просторима је у Боки Которској (Херцег Нови, Тиват, Котор...) ’’Празник мимозе’’. Основана је 1969. године, а од 1991. године је члан Удружења Карневалских градова Европе (FEEC). Овај фестивал је углавном у фебруару. "Празник мимозе" је манифестација у славу цвећа — цвета мимозе. У оквиру фестивала одвија се велики број туристичких, забавних, културних, спортских и других разних програма.

Легенда о настанку мимозе[уреди | уреди извор]

Легенда о мимози говори да је некада давно у Аустралији близу океана живео љубавни пар који се много волео. Младић, син рибара, био је леп са сјајном црном косом и чудесно интелигентан. Његова девојка која је била много лепа, племенита и волела жуту боју, потицала је из аристократске породице. Породица је приморавала девојку да се уда за војводу. После многих примедби и убеђивања она попушта и удаје се за војводу. Разочарани младић напушта океан и рибарење и одлази у планину да ради као чувар шуме, како би заборавио своју љубав. Али, чим је младић закорачио у шуму избија велики пожар. Он спашава шуму упркос опасности и страда у пожару. Чувши вест о младићу девојка бежи од мужа у планину где затиче његово тело. Она умире поред вољеног, а од тог тренутка на месту где је умро љубавни пар појављује се лепо мирисно жуто цвеће, мимоза."[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Acacia dealbata. Australian Plant Name Index (APNI), IBIS database. Centre for Plant Biodiversity Research, Australian Government, Canberra. Приступљено 4. 12. 2012. 
  2. ^ „Мимоза (Acacia dealbata)”. Приступљено 25. 11. 2016. 
  3. ^ „Мимоза − цвет фестивала”. Приступљено 25. 11. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]