Мимоза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Пољопривредном факултету универзитета у Београду у Београду.
Датум уноса: новембар—децембар 2016.
Википедијанци: Ова група студената ће уређивати у ГИП-у и молимо вас да не пребацујете овај чланак у друге именске просторе Википедије.
Позивамо вас да помогнете студентима при уређивању и допринесете да њихови уноси буду што квалитетнији.
Мимоза
Acacia dealbata-1.jpg
грана мимозе са листовима и цвастима
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Fabales
Породица: Fabaceae
Род: Acacia
Биномијална номенклатура
Acacia dealbata
Link, 1822

Мимоза (лат. Acacia dealbata) је назив врсте биљака из рода акација (Acacia), којој припада око 40-ак родова са око 1500 врста тропских и суптропских дрвећа с једноструко или двоструко перасто састављеним листовима.[1]

Порекло[уреди]

У свету постоји више од 300 различитих врста мимозе, чије је порекло далека Аустралија. А у Херцег Новом и Боки которској узгаја се тек 20-ак врста.

Цвет мимозе
Лист мимозе

Врсте[уреди]

Познате врсте мимоза су: Mimosa pudica, Mimosa borealis, Mimosa bimucrinata, Mimosa nuttallii, Mimosa polycarpa, Mimosa verrucosa, Mimosa strigillosa, Mimosa spegazzini, Mimosa verticillata, Mimosa tenuiflora

Карактеристике[уреди]

Мимоза, дрво из породице акација, у односу на неке друге врсте нема дуг век. Има кратак животни век, највећи број живи од 15-30 гидина, домаћа мимоза успева око 30.година, а италијанка до петнаест година. Акације су углавном жбунови или мања стабла која расту на сушним и сунчаним пределима. Обично нарасте до 12 метара висине, премда неке могу достићи и веће висине. Многе врсте имају зелене перасте листове који су густо збијени на гранама и стварају утисак папрати. Афричке врсте акација су прекривене оштрим бодљама које су уствари модификоване гране или листови. Мимоза има миришљаве цветове најчешће облика грашка и жуте боје, цветови са великм бројем прашника и смештених у густим гроздастим цвастима на крају гране. Мимозе цветају од фебруара до марта, али има и оних врста које цветају у јуну и јулу, па и оних које цветају неколико пута годишње(Acacia semperflorens). Отпорна на ниске температуре до -7°C, али ипак треба тражити локацију где су заштићене од продора хладнијих ветрова. Бразилска врста срамежљива мимоза(Mimosa pudica) одликује се осетљивошћу листова при додиру показују сеизмонастичка гибањa, прво се редом преклапају лиске, а потом се надражај преноси на петељку па се цео перасти лист поклопи као увенуо.

Примена[уреди]

Гаји се као декоративно дрво, али има примену и у индустрији намештаја. Премда, компоненте издвојене из свих делова биљке користе се у фармацији, козметичкој индустрији и медицини. Семе и млади изданци се користе у азијској кухињи за припрему разних супа, омлета...Американци воле да конзумирају ликер направљен од листова акције. Тврдо и дуготрајно дрво акације користило се у прошлости за ручну изради бродова, данас се углавном користи за израду подова,намештаја, играчки, накита.

Занимљивости[уреди]

Сматра се да су прве мимозе стигле у Француску у току 18-ог века и прво су се садиле око вила богатих људи који су зиму проводили у Француској. Прва Acacia dealbata је увезена 1884.године из Аустралије у Француску и посађена у парку једног замка у Кану.

Мимоза

Мимоза је симбол жене, слободе, осећајности. У Италији, Русији, Француској и другим земљама овај се цвет везује за Међународни дан жена 8.март када се женама поклања букет овог жутог цвећа. Она означава поштовање, доноси срећу у послу и љубави. У говору цвећа овај цвет значи поруку верне љубави.

Манифестација[уреди]

Једна од најзначајних манифестацијама на нашим просторима је ’’Празник мимозе’’. Основана је 1969.године, а од 1991.године је члан Удружења Карневалских градова Европе (FEEC). Овај Фестивал је углавном у фебруару. "Празник мимозе" је манифестација у славу цвећа- цвета мимозе. У оквиру фестивала одвија се велики број туристичких, забавних, културних, спортских и других разних програма.

Легенда о настанку мимозе[уреди]

"Легенда о мимози говори да је некада давно у Аустралији близу океана живео љубавни пар који се много волео. Младић, син рибара је био леп са сјајном црном косом и чудесно интелигентан. Његова девојка која је била много лепа, племенита и волела жуту боју, потицала је из аристократске породице. Породица је приморавала девојку да се уда за војводу. После многих примедби и убеђивања она попушта и удаје се за војводу. Разочарани младић напушта океан и рибарење и одлази у планину да ради као чувар шуме, како би заборавио своју љубав. Али, чим је младић закорачио у шуму избија велики пожар. Он спашава шуму упркос опасности и страда у пожару. Чувши вест о младићу девојка бежи од мужа у планину где затиче његово тело. Она умире поред вољеног, а од тог тренутка на месту где је умро љубавни пар појављује се лепо мирисно жуто цвеће, мимоза." [2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. http://www.svetbiljaka.com/Prodaja/aukcija=2435.html. Приступљено 25. 11. 2016. 
  2. http://www.artnit.net/flora-doma/item/300-mimoza-cvet-festivala.html. Приступљено 25. 11. 2016. 

Спољашње везе[уреди]