Мустанг

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Симболични призор - Мустанзи у америчким преријама.

Мустанг је типичан дивљи северноамерички коњ, који води порекло од коња које су довели у Америку шпански конкистадори. Реч Мустанг долази из шпанске речи mestengo (mesteño), што је означавало шпански цех који је узгајао стоку у Кастиљи. Мустанг је синоним америчког дивљег запада и представља грациозност, лепоту, брзину и независност, зато је данас тај синоним често употребљаван у производима високог разреда (мотори, аутомобили).

Године 1971. амерички конгрес признаје Мустанга као историјски симбол Запада.

Мустанг је био први коњ који је дошао у Америку са Шпанцима. До тада амерички континент коња није познавао. Претпоставља се да су коњи живели у Америци у праисторији, а да су касније изумрли.[тражи се извор]

Mustangs.jpg

Први мустанзи у Америци[уреди | уреди извор]

Први коњи дошли су у Америку са Шпанцима око 1500. Били су андалузијског, арапског и магребског порекла. Приликом шпанских експедиција неки од њих су побегли или били отети од стране Индијанаца (експедиција Ернанда де Сотоа, Франсиска Васкеза де Коронада). То је био разлог за брзо ширење популације коња по Америци. Мустанг је био врло добро прихваћен и код Индијанаца, којима је коњ постао веома значајан, нарочито Команчима, Шошонима и Назперкама.

Мустанг је постао обавезан симбол у представљању Америке, било у нападима на поштанске возове или биткама Индијанаца и каубоја. Холивуд га издиже у легенду.

Коњи су били великог значаја у освајању Америке. Кад су Индијанци видели Шпанце на коњу, сматрали су их божанством. До тада никад виђени, коњи су им уливали велики страх.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]