Пређи на садржај

Нанороботика

С Википедије, слободне енциклопедије
Систем нанороботике

Нанороботика представља технологију конструкције машина или робота чија је величина упоредива са нанометром (1×10−9 m). Будући да тренутно не постоје небиолошки, вештачки нанороботи, ова област се сматра хипотетском.[1] Због огромног потенцијала у медицини, нпр. за лечење канцера селективним нападањем заражених ћелија, ова област привлачи све већи број истраживача и финансија.

Неке примитивне молекуларне машине и наномотори су већ тестирани. Тим предвођен Џемсом Туром са Универзитета Рајс је конструисао наноауто[2], које се састоји од шасије у облику слова Н и четири молекула фулерена, који играју улогу точкова. Међутим, овај наноауто не поседује наномотор и неопходно је загријати подлогу како би се фулерени котрљали по њој.

Историја[уреди | уреди извор]

Идеју о конструкцији минијатурних машина први је предложио Ричард Фајнман 1959. године у предавању под називом "Довољно места на дну"[3]. У овом говору Фајнман помиње и потенцијалну примену наноробота у медицини, коју му је предложио пријатељ Алберт Хибс[4]. Две деценије након тога, доктораt на МИТ-у Ерик Дрекслер написао је научни рад у ком испитује могућност конструкције минијатурних машина на биолошкој основи које би вршиле поправке у ћелијама организма[5]. Почетком 21. века вођена је дебате између Ерика Дрекслера и Ричарда Смолија, једног од добитника Нобелове награде за хемију, коју је добио као један од научника који су учествовали у открићу фулерена. Дебата се водила у вези са питањем примењивости потенцијалне технологије молекуларних асемблера, машина које граде нанороботе атомски прецизним постављањем атома или молекула[6]. У овој преписци се расправљало и о начину на који ће ова технологија бити представљена јавности, због потенцијалних опасности, нпр. у виду неконтролисане репликације наноробота[7].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.sciencedaily.com/terms/nanorobotics.htm
  2. ^ „World's tiniest hot rod spurs nanotechnologies - Technology & science - Science - LiveScience”. NBC News. 19. 01. 2010. Приступљено 01. 10. 2015. 
  3. ^ „Feynman's Talk”. Zyvex.com. 29. 12. 1959. Приступљено 01. 10. 2015. 
  4. ^ „The Mathematics Genealogy Project - Albert Hibbs”. Genealogy.math.ndsu.nodak.edu. Приступљено 01. 10. 2015. 
  5. ^ K. Eric Drexler (01. 09. 1981). „Molecular engineering: An approach to the development of general capabilities for molecular manipulation”. Pnas.org. Приступљено 01. 10. 2015. 
  6. ^ „C&En: Cover Story - Nanotechnology”. Pubs.acs.org. 01. 12. 2003. Приступљено 01. 10. 2015. 
  7. ^ „Grey goo - Wikipedia, the free encyclopedia”. En.wikipedia.org. Приступљено 01. 10. 2015. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]