Нацрт:Давор Ебнер

С Википедије, слободне енциклопедије
2024
Davor Ebner

Давор Ебнер

Давор Ебнер, рођен 22. јула 1972. године у Сарајеву, истакнута је фигура на музичкој сцени Босне и Херцеговине као вокал и фронтмен популарне групе Регина.

Биографија

Ебнер je mузичку каријеру започео је 1987. године у сарајевској групи Конвој, да би две године касније основао групу Регина. Под његовим лидерством, заједно са Александром Човићем, Денисом Чабрићем и Бојаном Милићевићем, Регина је постигла велики успех у бившој Југославији, негујући јединствен звук који спаја елементе рок и поп музике.

Група Регина

Регина је југословенска и босанско­херцеговачка поп рок група, основана 1989. године у Сарајеву. До данас је издала 12 студијских албума, 2 компилације, 1 лајв и 3 ЕП-а. Представљала је Босну и Херцеговину на Евровизији 2009. пјесмом Бистра вода и у финалу се пласирала на 9. мјесто. Оснивачи групе су Давор Ебнер, Александар Човић, Борис Милијаш, Бојан Милијаш и Горан Лучић. Први албум, Регина (1990) Ебнер је био члан групе Регине као главни вокал а управо је и он предложио име Регина, инспирисан именом своје девојке из тог периода. Група је додатно добила на међународној препознатљивости својим учешћем на Песми Евровизије 2009. године, где су представљали Босну и Херцеговину са песмом Бистра вода, коју је маестрално отпевао Давор Ебнер. Његов емотиван и снажан наступ допринео је да се песма и група урежу у сећање слушалаца широм Европе, чиме су додатно учврстили свој статус у свету музике.

Опера

Ебнер, осим што је познат као фронтмен групе Регина, истиче се и као изузетан оперски вокал. Његов деби на сцени Сарајевске опере означио је почетак импресивне каријере у опери, где је брзо стекао статус певача са изузетним И препозантиљивим гласом и гласовним могућностима. Његова способност да интерпретира захтевне оперне улоге са дубоким емотивним ангажманом донела му је бројне похвале како од критичара, тако и од публике.

Соло каријера

Ебнер је 2022. године избацио соло сингл песму под називом "Путујемо".

Фестивали

  • 2000. Пјесма Медитерана, - Ареззо Њаве (са групом Грунтибугли)
  • 2005. Пјесма Медитерана, Црна Гора, Будва - Заборави драга (са групом Регина)
  • 2006. Радијски фестивал, Србија - Ником те не дам (са групом Регина)
  • 2007. Predgrupa Rolling Stones – Црна Гора, Будва (са групом Регина),
  • 2007. Фестивал Стари град (са групом Регина),
  • 2009. Евросонг - Бистра вода (са групом Регина), девето место
  • 2011. Jelling fest Denmark (са групом Регина)
  • 2011. Live stage Sarajevo (са групом Регина)
  • 2015. Концертна турнеја са Бијелим дугметом Тузла, Бихаћ (са групом Регина),
  • 2016. Славонија фест CMC 200 - Зуб за зуб (са групом Регина)
  • 2019. CMC festival, Водице - Ти си ми ту (са групом Регина)

Референце

Давор Ебнер: Био сам у колони с другим избјеглицама у Њемачкој, људи су од мене тражили аутограм

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/davor-ebner-bio-sam-u-koloni-s-drugim-izbjeglicama-u-njemackoj-ljudi-su-od-mene-trazili-autogram/240116101

Latinica:

Davor Ebner

Davor Ebner, rođen 22. jula 1972. godine u Sarajevu, istaknuta je figura na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine kao vokal i frontmen popularne grupe Regina.

Biografija

Ebner je muzičku karijeru započeo je 1987. godine u sarajevskoj grupi Konvoj, da bi dve godine kasnije osnovao grupu Regina. Pod njegovim liderstvom, zajedno sa Aleksandrom Čovićem, Denisom Čabrićem i Bojanom Milićevićem, Regina je postigla veliki uspeh u bivšoj Jugoslaviji, negujući jedinstven zvuk koji spaja elemente rok i pop muzike.

Grupa Regina

Regina je jugoslovenska i bosansko­hercegovačka pop rok grupa, osnovana 1989. godine u Sarajevu. Do danas je izdala 12 studijskih albuma, 2 kompilacije, 1 lajv i 3 EP-a. Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Evroviziji 2009. pjesmom Bistra voda i u finalu se plasirala na 9. mjesto. Osnivači grupe su Davor Ebner, Aleksandar Čović, Boris Milijaš, Bojan Milijaš i Goran Lučić. Prvi album, Regina (1990) Ebner je bio član grupe Regine kao glavni vokal a upravo je i on predložio ime Regina, inspirisan imenom svoje devojke iz tog perioda. Grupa je dodatno dobila na međunarodnoj prepoznatljivosti svojim učešćem na Pesmi Evrovizije 2009. godine, gde su predstavljali Bosnu i Hercegovinu sa pesmom Bistra voda, koju je maestralno otpevao Davor Ebner. Njegov emotivan i snažan nastup doprineo je da se pesma i grupa urežu u sećanje slušalaca širom Evrope, čime su dodatno učvrstili svoj status u svetu muzike.

Opera

Ebner, osim što je poznat kao frontmen grupe Regina, ističe se i kao izuzetan operski vokal. Njegov debi na sceni Sarajevske opere označio je početak impresivne karijere u operi, gde je brzo stekao status pevača sa izuzetnim I prepozantiljivim glasom i glasovnim mogućnostima. Njegova sposobnost da interpretira zahtevne operne uloge sa dubokim emotivnim angažmanom donela mu je brojne pohvale kako od kritičara, tako i od publike. Ebnerova svestranost i talent za pevanje doprineli su njegovom ugledu kao jednog od vodećih operskih talenata svoje generacije u Jugoslaviji.

Solo karijera

Ebner je 2022. godine izbacio solo singl pesmu pod nazivom " Krila andjela "

2023. singlove "Putujemo ", te emotivnu baladu " Požuda "

Festivali


• 2000. Pjesma Mediterana, - Arezzo Njave (sa grupom Gruntibugli)

• 2005. Pjesma Mediterana, Crna Gora, Budva - Zaboravi draga (sa grupom Regina)

• 2006. Radijski festival, Srbija - Nikom te ne dam (sa grupom Regina)

• 2007. Predgrupa Rolling Stones – Crna Gora, Budva (sa grupom Regina),

• 2007. Festival Stari grad (sa grupom Regina),

• 2009. Evrosong - Bistra voda (sa grupom Regina), deveto mesto

• 2011. Jelling fest Denmark (sa grupom Regina)

• 2011. Live stage Sarajevo (sa grupom Regina)

• 2015. Koncertna turneja sa Bijelim dugmetom Tuzla, Bihać (sa grupom Regina),

• 2016. Slavonija fest CMC 200 - Zub za zub (sa grupom Regina)

• 2019. CMC festival, Vodice - Ti si mi tu (sa grupom Regina)

Reference

Davor Ebner: Bio sam u koloni s drugim izbjeglicama u Njemačkoj, ljudi su od mene tražili autogram

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/davor-ebner-bio-sam-u-koloni-s-drugim-izbjeglicama-u-njemackoj-ljudi-su-od-mene-trazili-autogram/240116101

Давор Ебнер
Ебнер (2022)
Лични подаци
Друга имена Давор Ебнер
Датум рођења 22. јула 1972. (51 год.)
Место рођења Сарајево (СР БиХ), СФР Југославија
Музички рад
Активни период 1987—данас
Жанр поп

Рок

Инструмент вокал
Издавачка кућа City Records
Остало
Повезани чланци Регина