Пређи на садржај

Немачке железнице

С Википедије, слободне енциклопедије
Немачке железнице а.д.
Акционарско друштво
ДелатностТранспорт
Основано1. јануар 1994[1]
СедиштеБерлин
 Немачка
Број запослених
290.000 (2013)
Веб-сајтwww.deutschebahn.com

Немачка железница (нем. Deutsche Bahn AG; скраћ. DBAG, DB AG или DB) је немачка железничка компанија основана 1994. године. Настала је спајањем две немачке државне железничке компаније - западнонемачких железница (Deutsche Bundesbahn) и источнонемачког (ДДР) железничког предузећа (Deutsche Reichsbahn). Себе означава као другу по величини транспортну компанију света и као највећу европску железничку компанију. Налази се у власништву немачке државе. У поља њеног деловања спадају поред превоза путника и робе железницом, и изградња и одржавање железничке инфраструктуре.

Ова компанија је структурисана као концерн и поседује преко 500 зависних сестринских предузећа.[2] Ова компанија у области шинског саобраћаја, остварује преко половине свог укупног промета. У осталим областима - транспортом, логистичким и другим услужним делатностима, остварује другу половину свог оперативног промета.

Централа компаније је неко време била лоцирана у Франкфурту. Године 2000. се пребацује у нову зграду (BahnTower) у Берлину, али развојно и друга централна одељења остају и даље у филијали у Франкфурту.

Основни капитал компаније износи 2,15 милијарди евра који је подељен на 430 милиона акција које се налазе у власништву немачке државе.[3]

На основу таквих имовинских односа се ова компанија може назвати „приватно организовано државно предузеће". Године 2006. је остварена добит од 1,68 милијарди евра.[4] Дио својих прихода, компанија остварује путем уговора са јавним установама и организацијама. Одржавање и изградња железничке инфраструктуре је посебно регулисано.

Удио железнице у укупном транспорту Немачке. Извор: Министарство саобраћаја[5]
Удио железнице у путничком саобраћају Немачке – Извор: Министарство саобраћаја[5] и Завод за статистику Немачке

Сарадња са авио-превозницима[уреди | уреди извор]

У заједници са American Airlines-ом, Emirates-ом и Lufthansa-ом, „Немачке железнице“ превози робу и путнике између Франкфуртског међународног аеродорма и Бона, Келна, Диселдорфа, Фрајбурга, Хамбурга, Хановера, Манхајма, Минхена, Нирнберга и Штутгарта. Ознака „Немачке железнице“ је 2А.

Власничка структура[уреди | уреди извор]

„Немачке железнице“ а. д. је у власништву Савезне Владе Немачке.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Claudia Panke: Privatisierungsfolgenmanagement im Personalbereich am Beispiel der Deutschen Bahn AG.. ISBN 978-3-428-11709-3. стр. 60.
  2. ^ Годишња брошура 2008 pp. 19[мртва веза], Приступљено 15. 4. 2013.
  3. ^ Пословни извештај из 2005. године Архивирано на сајту Wayback Machine (30. септембар 2007) март 2006, с. 178
  4. ^ Медорн: Муштерије ће профитирати од изласка немачких железница на берзу Архивирано на сајту Wayback Machine (23. март 2012), Приступљено 15. 4. 2013.
  5. ^ а б Министарство саобраћаја Немачке: „Саобраћај у бројевима“ Архивирано на сајту Wayback Machine (27. септембар 2007)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]