Нилс Абел

С Википедије, слободне енциклопедије
Нилс Хенрик Абел
Niels Henrik Abel.jpg
Рођење(1802-08-05)5. август 1802.
Недстранд, Норвешка
Смрт6. април 1829.(1829-04-06) (26 год.)
Фроланд, Норвешка
ШколаУниверзитет у Ослу

Нилс Хенрик Абел (норв. Niels Abel; Недстранд, 5. август 1802Фроланд, 6. април 1829) је био норвешки математичар. Дао је значајне радове у теорији реалних и комлексних функција, посебно у општој теорији интеграла алгебарских функција и теорији степених редова, развио теорију елиптичних функција и теорију решавања алгебарских једначина вишег степена. Независно од других поставио основе теорије интегралних једначина. Исцрпљен сиромаштвом умро од туберкулозе. Абелов ред је дивергентни ред Σ(1/n 1n n). Абелова група је комутативна група. Његова сабрана дела први пут су издата 1839. године.

Његов најпознатији резултат је први комплетан доказ који показује немогућност решавања опште једначине петог степена. Ово питање је било један од најзначајнијих отворених проблема тога времена, и није био решив током 250 година. Абел је такође био иноватор у области елиптичких функција. Открио је функцију која је по њему названа Абелова функција. Упркос достигнућима, Абел није био признат током живота; он је до свих својих открића дошао живећи у великом сиромаштву и умро је са 26 година.

Највећи број својих радова је написао током шест или седам година свог радног века. Што се тиче Абела, француски математичар Шарл Ермит је рекао: „Абел је оставио математичарима толико материјала да би могли да раде на томе у наредних пет стотина година.“[1] Други француски математичар, Адријен-Мари Лежандр, рекао је: "Какав ум има тај млади норвежанин!" [2]

Абелова награда из математике, првобитно предложена 1899. године, је допуна Нобелове награде и добила је име у његову част.

Младост[уреди | уреди извор]

Нилс Абел је рођен у Недстранду, у Норвешкој, као друго дете пастора Сорен Георг Абела и Ане Мари Симонсен. Када је Нилс Абел рођен, породица је живела у парохији на Финој. Врло је вероватно да је Нилс Хенрик рођен у суседној парохији, док су његови родитељи боравили код судског извршитеља (због немогућности плаћања дугова) у Недстранду током јула и августа у години Нилсовог рођења. Отац Нилса Абела, Сорен Георг Абел је имао диплому из теологије и филозофије и служио је као свештеник у Финои. Соренов отац, Нилсов деда Ханс Матиас Абел је такође био свештеник, у Гјерстаду код Рисора. Сорен је провео детињство у Гјерстаду, а такође је служио и као капелан. После очеве смрти 1804. године, Сорен је именован за свештеника у Гјерстаду и породица се преселила тамо. Породица Абел је пореклом из Шлезвига, а населили су се у Норвешкој у 17. веку.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 08. 08. 2013. Приступљено 01. 04. 2017. 
  2. ^ „Niels Abel”. Архивирано из оригинала на датум 09. 05. 2015. Приступљено 12. 09. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]