Новалис

С Википедије, слободне енциклопедије
Георг Филип Фридрих фон Харденберг
Novalis2.jpg
Новалис
Датум рођења(1772-05-02)2. мај 1772.
Место рођењаОбервидерштет, Саксонија
Датум смрти25. март 1801.(1801-03-25) (28 год.)
Место смртиВајсенфелс, Саксонија

Новалис је псеудоним Георга Филипа Фридриха фон Харденберга (нем. Georg Philipp Friedrich Freiherr von Hardenberg, Novalis, 17721801) једног од најзначајнијих немачких писаца и филозофа раног романтизма. Припадао је кругу „романтичара из Јене“.

Своје филозофске концепте „религије љубави“ и „магичног идеализма“ засновао је на мисли Јохана Фихтеа. Он повезује уметност и религију и тврди да је обема циљ да учине видљивом апсолутну интуицију. Новалис каже да је задатак човечанства да „образује Земљу“. Тиме би човечанство ушло у ново златно доба хармоније човека и природе.

Дела[уреди | уреди извор]

Роман „Хајнрих из Офтердингена“ (Heinrich von Ofterdingen) остао је недовршен и објављен је после његове смрти, али је постао парадигма романтичарског покрета. Плави цвет, који се у њему помиње, такође је постао симбол. Овај роман припада жанру билдунгсромана.

Новалисова песничка дела су „Химне ноћи“ (Hymnen an die Nacht), „Фрагменти“ (Fragmente) и „Духовне песме“ (Geistliche Lieder). Шест Новалисових химни (објављених 1800) садрже аутобиографске елементе. Тема им је романтичарска интерпретација јединства живота и смрти, где ноћ представља границу између њих. „Фрагменте“ је написао између 1795. и 1800. године. То је збирка мисли, афоризама и кратких коментара о филозофији, естетици и књижевности. „Духовне песме“ су интимна и ритмична поезија намењена певању. У њима се појављује Христос као симбол јединства поезије и религије.

У есеју „Хришћанство или Европа“ (Die Christenheit oder Europa) Новалис изражава романтичну носталгију за временима када је средњовековна Европа била уједињена у хришћанству. Он је противник Просветитељства и Француске ревоулције за које тврди да су уништили европску духовност.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]