Парадигма

Из Википедије, слободне енциклопедије

Парадигма (из старогрчког παράδειγμα парáдеигма, састављено од παρὰ парà „поред“ и δεικνύµι деикнyми „показати“, „учини разумљивим“; плурал парадигме означава пример, узор, узорак , оцртавање, или предрасуду.

Парадигма је скуп основних претпоставки или правила које узимамо здраво за готово (енгл. дефаулт) у циљу поимања стварности и њених феномена. У том смислу лична парадигма је оно битно што учитавамо приликом наше интерпретације ствари и појава око нас. Људи имају различите парадигме као појединци,породица, групе, народи, струке итд. Парадигма ствара ментални филтер кроз који ум пропушта само оне информације које му се уклапају у постојећу слику света. Парадигма се може упоредити са обојеним наочарама. Ако нпр. парадигма има зелену боју они који гледају кроз зелене наочаре виде ће свет обојен у зеленим тоновима и све док не скину зелене наочаре све ће им се чинити зелено и за то ће ставити руку у ватру.Тек када скину “зелене наочаре “схвати ће да ствари нису нужно у зеленом тону већ попримају другачије тонове зависно од нових наочара које ставе. Парадигма се ствара преко информација и искустава у најранијем детињству па надаље у животу. Ауторитети су они који намећу парадигме.


Литература[уреди]

  • Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића „Речник социјалног рада” уз одобрење аутора.