ОШ „Владимир Перић Валтер“ Пријепољe

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ОШ „Владимир Перић Валтер” Пријепољe
Тип државна
Основана 1830.
Локација Санџачких бригада 13, Пријепоље
Пријепоље
Држава  Србија
Веб-сајт http://www.osvalter.edu.rs/

ОШ „Владимир Перић Валтер” Пријепољe је матична осморазредна школа, која у свом саставу има и Издвојенa одељењa четвороразредни школа у Залугу, Душманићима, Кучину и Џурову. Школа од 1959. године школа добија име народног хероја Владимира Перића Валтера.[1]

Школа је основана је 1830. године као прва школа у ширем подручју Полимља, а била је центар просветитељског рада за пријепољски крај и шире. Први ђаци ове школе учили су писменост у згради која се налазила у порти цркве Светог Василија Острошког у Пријепољу. Прва школска зграда у Пријепољу, наменски грађена за школу, подигнута је око 1852. године.

Године 1868. пријепољска школа је имала 40 ученика и њу су похађала само мушка деца. Две године касније, 1890. године, ову школу почињу масовније похађати и женска деца. Тада је и основана прва женска основна школа у Пријепољу, до 1907. године када се укида женска школа и школа почиње радити као мешовита.

У послератном периоду, све до 1959. године, у Пријепољу је постојала само четвороразредна основна школа и потпуна Државна мешовита реална гимназија са ученицима од првог до осмог разреда. Садашња зграда основне школе изграђена је 1962. године, а коначно завршена 1974. године доградњом нових учионица и кабинета за музичку културу, физику, хемију, биологију, ликовну културу, док је фискултурна сала почела да се гради те 1974. године.

Највећи број ученика школа је имала школске 1979/80. године. Било их је 2219. У саставу наше школе биле су четвороразредне школе у Ратајској, Горњој и Доњој Дренови, Ташеву и Џурову.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ „Osnovne škole u Prijepolju”. Edukacija. Приступљено 17. 11. 2017. 

Спољашње везе[уреди]