Полимље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Река Лим и градови на Лиму

Полимљем се називају области које се налазе у сливу реке Лима. Пошто је Полимље географска регија чија је окосница једна река, разни делови Полимља се налазе у склопу других области, у овом случају Санџака и Старог Влаха, а мањим делом и Рашке области. У Полимље спадају све оне општине кроз које протиче река Лим. Полимље се дели на Горње и Доње у правцу сјевер-југ. Доње (сјеверно) Полимље одговара српским општинама кроз које протиче Лим, а Горње (јужно) Полимље црногорским. Центри ове области су Прибој, Пријепоље, Бродарево, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Плав.

У Полимљу живе већином Срби, затим Црногорци, Бошњаци (односно делимично Муслимани у Црној Гори) и Албанци на самом југу (Албанаца има веома мало у односу на број осталих народа и површину коју они заузимају).

У погледу географских области, Полимље обухвата западне, јужне и југоисточне делове Санџака (пружа се правцем северозапад-југоисток у односу на Санџак, који се пружа правцем исток-запад). Доње Полимље обухвата јужне делове Старог Влаха. Полимље се на северу граничи са Златибором (граница је река Увац), на истоку са Рашком облашћу (на граници се налази Сјеница), на југу са црногорским Брдима, на југозападу ивично са Старом Херцеговином (Пљевља), а на западу са општином Рудо, Доњим Полимљем, односно са широм регијом Подриња.

Доње Полимље[уреди]

Доње Полимље је географска област у Републици Српској, која обухвата територију општине Рудо, кроз коју протиче река Лим. На простору општине Рудо се налази истоимено насељено место Полимље.

Историја[уреди]

Полимље је било доста значајно током српске историје. У Полимљу се налази доста средњовековних цркава и манастира (попут манастира Милешева). Долином Лима пролазе многи важни путеви и пруге (попут пруге Београд-Бар), тако да Полимље има и регионални саобраћајни значај. Регија се индустријски развија, али негују се и традиционални занати, углавном за потребе сеоског туризма (један од познатих производа из Полимља је пештерски сир).

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Јагодић, Милош (2010). Уређење ослобођених области Србије 1912—1914: Правни оквир. Београд: Историјски институт. 
  • Јагодић, Милош (2013). Нови крајеви Србије (1912—1915). Београд: Филозофски факултет. 
  • Селимовић, Салих (2002). „Неке карактеристике исламизације у Полимљу”. Милешевски записи. 5: 147—164. 
  • Селимовић, Салих (2006). „Остаци хришћанских традиција код муслимана у средњем Полимљу, Бихору и на Пештерској висоравни”. Гласник Завичајног музеја - Пљевља. 5: 163—186. 
  • Селимовић, Салих (2015). „Двоверје код муслимана у Полимљу, Бихору и на Сјеничко-пештерској висоравни”. Милешевски записи. 10 (2014): 225—237. 
  • Селимовић, Салих (2016). „Остаци неких хришћанских традиција код муслимана у Средњем Полимљу, Бихору и на Пештарској висоравни”. Српска слободарска мисао. 17 (100): 61—80. 
  • Šabanović, Hazim (1959). Bosanski pašaluk: Postanak i upravna podjela. Sarajevo: Naučno društvo Bosne i Hercegovine.