ОШ „Никола Тесла” Прибојска Бања

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Никола Тесла” Прибојска Бања
Типдржавна
Основана1853.
ЛокацијаПрибојска Бања бб
Прибојска Бања
Држава Србија

ОШ „Никола Тесла” Прибојска Бања, насељеном месту на територији општине Прибој, почела је са радом 1853. године, као најстарија школа у прибојском крају.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Школа је почела са радом у конаку манастира Светог Николе у Бањи. До почетка 20. века је радила са прекидима, зависно од историјских дешавања и њиховог утицаја на Бању. Након спаљивања манастира и конака 1875. године, школа није радила до 1898. године, када је захваљујући необичним околностима, поново почела са радом. Након 1898. године, школа је радила са повременим прекидима, у обновљеном манастирском конаку. Нова школа је изграђена у манастирском поседу 1909. године и од тада се више није одржавала настава у манастирском конаку. Од 1912. године, када су почели Балкански ратови, па до 1918. године, када је завршен Први светски рат, школа није радила.[2]

Након Првог светског рата, школа је радила у континуитету, школа била четворогодишња. Због тога што је зграда школе саграђена на манастирском имању, долазило је до сталних потешкоћа у раду, па је 1934. године саграђена нова школска зграда на брду изнад Бање. То је иста зграда која постоји и данас, осим што је 1969. године дограђен један део. У току рада за време Другог светског рата школа је радила са прекидима до 1943. године, када је обустављен рад школе све до 1946. године, а настава је почела у адаптираној школској згради.

Од школске 1950/1951. године када је отворено одељење петог разреда, па до 1953. године, када је школа постала осмогодишња настава се одвијала са малим потешкоћама. Школа је у периоду 1967. до 1969. године дограђена а пре тога је изграђена и зграда са учитељским становима.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Данас је школа опремљена најмодернијим наставним средствима и обезбеђени су одлични услови за рад, како ученика, тако и запослених. Уведено је централно грејање у школу, замењени су прозори, дограђен је део са тоалетима за ученике, обезбеђена је мултимедијална учионица са најсавременијим средствима за рад, изграђена летња учионица, позоришна бина са озвучењем и још много других погодности за квалитетан рад установе. У школи раде два издвојена одељења у Калафатима и Мажићима. Захваљујући пројектима и донацијама и та одељења су добро опремљена и поседују савремена средства за рад.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovne škole u Priboju”. Edukacija. [мртва веза]
  2. ^ „Osnovna škola „Nikola Tesla“ – Pribojska Banja”. Pribojska Banja - Informativni sajt. Приступљено 23. 11. 2017.