Огастус Пит Риверс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Огастус Пит Риверс

A-H-Pitt-Rivers.jpg
Огастус Пит Риверс

Пуно име Огастус Хенри Лејн Фокс Пит Риверс
Општи подаци
Датум рођења 14. април 1827.
Место рођења Bramham cum Oglethorpe
Датум смрти 4. мај 1900.
Рад

Огастус Хенри Лејн Фокс Пит Риверс (енг. Augustus Henry Lane Fox Pitt Rivers; , 14. април 1827 — , 4. мај 1900) је био официр енглеске војске, етнолог и археолог. Значајан је његов, за то доба, иноваторски методолошки приступ и напредак у пракси археолошких ископавања.

Пит Риверс се касно посветио ископавањима, али је значајно допринео развоју типолошког проучавања артефаката, бавећи се уз то теренским радом у Енглеској и Ирској. Захваљујућ наследству, постао је власник великог имања у Кренборн Чејсу у Весексу, једном од археолошки најбогатијих делова Енглеске. У периоду од 1880-1900. посветио се проучавању тога краја.

Збирка у Пит Риверс Музеју у Оксфорду

Приход који му је посед доносио омогућио је Пит Риверсу да стално запосли археолошке помоћнике, а сопствене надничаре искористи у ископавању низа споменика од неолитских хумки до средњовековних здања. Прво ископавање отпочео је у Ирској шездесетих година 19. века. Посветио је велику пажњу артефактима, локалитетима и непокретним налазима. Бележио је не само артефакте већ и контекст у којем су пронађени.

Пит Риверсова техника ископавања није била револуционарна, већ педантна, методична и прецизна у складу с његовим војним образовањем. Своја ископавања и налазе веома исцрпно објављивао у серији обимних свезака, опремљених мноштвом илустрација и табелама реликата, које су и данас важан извор информација.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]