Опсада Цариграда (860)

С Википедије, слободне енциклопедије
Опсада Цариграда (860)
Део Византијско-руски ратови

Руси пред зидинама Константинопоља
Време860. година
Место
Исход Повлачење Руса
Сукобљене стране
Руски каганат Византијско царство
Команданти и вође
Аскољд и Дир Михаило III
Јачина
5000 људи, 200 бродова непознато

Опсада Цариграда 860. или Руско-византијски рат 860. године други је сукоб између Византијског царства и Русије избио за време владавине византијског цара Михаила III. Овом приликом се Цариград по први пут нашао под опсадом Руса. Ово је уједно била и једина већа војна експедиција Руског каганата забележена и византијским изворима.

Рат[уреди | уреди извор]

Записи о походу Руса на Цариград 18. јуна 860. године представљају први помен старих (варјашких) Руса у историјским изворима. До њега је дошло када су Руси, највероватније користећи заузетост византијске војске и морнарице ратовањем са Арапима, изненада дошли у близину Цариграда и неколико дана неометано пустошили и пљачкали предграђа и околна насеља. Предводили су их Аскољд и Дир, легендарни владари Кијева. Око 200 руских бродова је упловило у Босфор и почело пљачкати и пустошити предграђа Цариграда. Напад је био изненадан, а цар је као и највећи део војске био одсутан из града и заузет борбама са арапима у Малој Азији, док је мормарица такође водила борбе у Егејском и Средоземнм мору.[1]

Нападачи су се касније повукли ка северу јер их није интересовао напад на добро утврђени град. Касније је настала легенда да је Цариград од уништења спасила икона Богородице и молитве патријарха Фотија.

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]