О пореклу врста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Постанак врста
Origin of Species.jpg
Насловна страна издања из 1859.
Писац Чарлс Дарвин
Наслов оригинала On the Origin of Species
Земља  Уједињено Краљевство
Језик енглески
Датум објављивања
Датум премијерног објављивања 24. новембар 1859.
Тип медија Тврди повез
Број страна 502

Постанак врста (пун назив: Постанак врста помоћу природног одабирања или Одржавање повлађиваних раса у борби за живот; прво издање 24. новембра 1859.[1]) чувена је књига аутора Чарлса Дарвина која је означила нову епоху у разумевању еволуције органског света. У њој се износе чињенице које су плод Дарвинових опажања на дугим путовањима и размишљања као и сазнавање да живе врсте нису створене де ново, што је означило нов модел еволуционих промена.

На основу проучавања разноликости и прилагодљивости сродних облика живих бића и спознаје о постепеним променама фосилног света у поређењу с данашњим облицима Дарвин је утврдио да су те промене последица природног процеса. Тиме делимично прихвата спознаје својих претходника, али и објашњава главни механизам промена у живом свету што је, по Дарвинову схватању, природни одабир врста. С обзиром на стално мењање живог и неживог света, у геолошкој прошлости и данас, на Земљи опстају они организми који се најбоље адаптирају.

Књига је у викторијанској Енглеској дочекана са знатижељом и на дан објаве је била одмах распродана. У току пловидбе светом, на броду "Бигл", која је трајала пет година, Дарвин је упознао сву разноликост крајева, поднебља, флоре и фауне, али и људских група. На основу тих размишљања о односима у природи, и проучавања постојеће литературе, је постепено обликовао своје јединствено еволуцијско тумачење физичког значаја Земље.

Извори[уреди]

  1. „darwin-online.org.uk On the Origin of Species”. Приступљено 25. 3. 2011. 


Спољашње везе[уреди]