Пандур

С Википедије, слободне енциклопедије
Српски пандур (трећи слева) 1881. године
Српски пандур 19. век (акварел Ц. Васића).

Пандури су били лаке војне, пешадијске јединице, често постављени на граници аустријског царства према османлијском царству.

Назив пандур је настао вероватно из речи banderium тј. бандерије, ови су били такође војне јединице које су подизали угарски племићи а систем је настао у 15. веку.

У крајевима, које је Аустрија крајем 17. века освојила од Османлија, тако на пример данашња Славонија или Банат, систем је поново оживео, а прве веће пандурске јединице повео је барон Фрањо Тренк.

Касније ће се пандурима назвати лаке војне пограничне јединице састављени од Хрвата, Мађара, Румуна и Срба, који би често упадали и на османлијску територију, те им одећа била из практичних разлога слична турској односно домаћег становништва, а многи пандури су такође долазили из крајева којим су владали Османлије. Карађорђе као пример био је пандур али и хајдук, пошто је граница између пандура и хајдука у централној Србији, Босни или Румунији где су владали Османлије била танка.

У разним земљама, тако и у Србији 19. века, пандури су добијали и задатак извршних органа јавног реда тј. полицијске задатке, најпре у провинцији и по селима, те је овим пандур постао и име за полицију који се, на пример у Србији дан данас, обично као погрдни назив, одржао.

Види још[уреди | уреди извор]