Пармиђанино

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пармиђанино
Parmigianino Selfportrait.jpg
Пармиђанинов аутопортрет
Пуно име Ђироламо Франческо Марија Мацола
Датум рођења (1503-01-11)11. јануар 1503.
Место рођења Парма
Датум смрти 24. август 1540.(1540-08-24) (37 год.)
Место смрти Казалмађоре

Ђироламо Франческо Марија Мацола (итал. Girolamo Francesco Maria Mazzola; Парма, 11. јануар 1503Казалмађоре, 24. август 1540) је био италијански сликар и бакрорезац, познатији као Пармиђанино, најзначајнији представник маниризма у горњој Италији. Открио је нове могућности у техници бакрописа. Познат је као портретиста и сликар фресака у Парми, Риму и Болоњи. Његово најпознатије дело је Богородица са дугим вратом.

Биографија[уреди]

Пармиђанино је учио уметнички занат у родном граду од својих стричева Пјера Иларио Филипа и Микелеа Мацоле, скромних провинцијских сликара. Даље је наставио у директном контакту с Коређом који је у то време радио на два велика циклуса фрески у Парми.

Његово прво значајно дело је Крштење Христово из 1519. године. Упоредо је радио на декорацији неколико капела храма св. Јована Крститеља у Парми.

Портрет Лоренца Сajба (Сајбо) из 1525. године

Године 1524. одлази у Рим где упознаје дело Микеланђела и Рафаела које ће на њега снажно утицати. Познато је да је присуствовао сусретима и расправама о уметности који су били у организацији куће Паола Валдамбринија, секретара папе Климента VII, a које су такође посећивали Росо Фјорентино, Перин дел Вага и Ђулио Романо. Међу делима која је овом периоду створио истичу се Визија св. Јеронима из 1525. године, Мистично венчање св. Маргарите и Портрет Лоренца Сajба из исте године.

Спољашње везе[уреди]