Пелене

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Пелене као одећа

Пелене су одевни предмет који носи човек када не може да контролише своју бешику или црева. Пелене могу бити израђене од тканине, обично памука, па се могу опрати и поновно користити. Постоје и оне за једнократну употребу, које се након кориштења бацају у смеће. Једнократне пелене су обично израђене од пластике или влакна која садрже хемикалије које су упијајуће.

Пелене које се могу прати морају бити замотане у одређени начин пре прања, као што је оригами. Углавном их користе деца од рођења до треће године старости. Највећи корисници након деце су људи старије доби, али постоје и пелене за одрасле за особе са здравственим проблемима. Када су пелене прљаве, захтевају мењање. Тај процес често обавља друга особа као што је родитељ или помоћник. Нередовно мењање пелена може резултовати пеленским осипом.

Понекад одрасле особе које немају здравствених проблема такође носе пелене. То може бити из различитих разлога. Понекад је то због тога што се обавља посао где се не може увек доћи до тоалета, попут астронаута. Неке одрасле особе носе пелене ради забаве. То је обично облик сексуалног ужитка или проблем емоционалних разлога. Ти људи су често називају diaper-lovers или одрасле-бебе. Медицински појам за људе које еротски привлаче пелене или њихово ношење јесте фетишисти пелена.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]