Пређи на садржај

Пилот (Досије икс)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пилот
Епизода Досије икс
Датотека:X-files-Pilot.jpg
Бр. епизодаСезона 1
Епизода 1
РежијаРоберт Мандел
СценариоКрис Картер
Премијера10. септембар 1993. (1993-09-10)
Хронологија епизода
← Претходна
Следећа →
Дубоко Грло

Пилот“ је пилот епизода научнофантастичне телевизијске серије Досије Икс . Епизода је емитована 10. септембра 1993. на телевизијској мрежи Фокс у Сједињеним Државама и Канади, а затим је емитована у Уједињеном Краљевству на BBC Two. Епизоду је написао креатор серије Крис Картер, а режирао Роберт Мендел. Као пилот, поставила је митологију приче за серију. Епизода је добила Нилсенову оцену 7,9 и погледало ју је 7,4 милиона домаћинстава и 12,0 милиона гледалаца. Сама епизода је генерално била добро прихваћена од стране фанова и критичара, што је довело до растућег култа серије и пре него што је дошла у мејнстрим.

Пилот епизода је представила, Фокса Молдера и Дејну Скали, које су тумачили Дејвид Дукавни и Џилијан Андерсон. У епизоди су се такође појавили Вилијам Б. Дејвис, Чарлс Чиофи и Закари Енсли као ликови Пушача, Скота Блевинса и Билија Мајлса. Епизода прати агенте ФБИ-ја Молдера и Скали на њиховом првом заједничком случају из Досијеа икс, који истражују низ смрти за које Молдер верује да су експерименти ванземаљске интелигенције .

Инспирисан Колчаком: Ноћни Вребач, серију је осмислио Картер у покушају да "преплаши људе". Када је стварао ликове Молдера и Скали, Картер је одлучио да игра против устаљених стереотипа, чинећи мушки лик верником, а женским скептиком, пошто је потоња улога традиционално била мушка на телевизији. Главно снимање за "Пилот" одвијало четрнаест дана током марта 1993; користећи буџет од 2 милиона америчких долара, сцене су снимљене у Ванкуверу и околини. Ванкувер је остао простор за снимање у наредних пет година, док се продукција преселила у Лос Анђелес од почетка шесте сезоне по жељи Дуковнија.

Заплет[уреди | уреди извор]

Изван града Белефлеур у Орегону, тинејџерка Карен Свенсон је виђена како бежи кроз шуму ноћу. Када падне, приближава јој се тамна фигура и обоје су обавијени светлошћу. Тинејџеркино тело касније проналазе детективи из Белфлера, док се на њеном доњем делу леђа примећују две ознаке.

Касније, у Вашингтону, специјални агент ФБИ-ја Дејна Скали ( Џилијан Андерсон ) је позвана на састанак са шефом одељења Скотом Блевинсом ( Чарлс Чифи ) и наизглед анонимним званичником, Пушачем ( Вилијам Б. Дејвис ). Додељено јој је да ради са специјалним агентом Фоксом Молдером ( Дејвид Дукавни на Досијеима икс, опскурном делу ФБИ-а који покрива необјашњиве појаве. Блевинс је Скали прикривену улогу коришћења њеног научног рада у разоткривању Молдеровог рада.

Скали се представља Молдеру, који јој показује доказе из случаја Свенсон. Он напомиње да је она била четврти ђак свог средњошколског разреда који је умро под мистериозним околностима. Он такође примећује непознато органско једињење пронађено у ткиву које окружује трагове на њеном телу, као и сличности између њене смрти и других из целе земље. Молдер верује да је њена смрт последица ванземаљских активности . Међутим, скептична Скали изражава неверицу у Молдерову теорију.

Када Молдеров и Скалин авион лети изнад Белфлера, наилази на необјашњиву турбуленцију. Док се возе шумом у близини града, њихов ауто радио се поквари; Молдер обележава место овог догађаја тако што је спрејом исцртао "X" на пут. Молдер организује ексхумацију треће жртве, Реја Соамса, упркос протестима др Џеја Немана, окружног медицинског истражитеља. Када се Соамсов ковчег отвори, унутра се нађе исушено тело, за које Скали закључује да није Соамс, већ вероватно орангутан. Она проналази сиви метални имплантат у носној шупљини тела.

Молдер и Скали посећују психијатријску болницу у којој је Сомс био смештен пре смрти и упознају двојицу Соамсових бивших другова из разреда — коматозног Билија Мајлса (Закари Енсли) и Пеги О'Дел у инвалидским колицима. О'Дел има крварење из носа током посете агената и види се да има трагове сличне Свенсоновим. Изван болнице, Молдер објашњава Скали да верује да су Мајлс и О'Дел жртве отмице ванземаљаца.

Те ноћи, агенти истражују шуму; Скали открива чудан пепео на тлу, што је наводи на сумњу на активност култа. Међутим, долази локални детектив и наређује им да оду. Возећи се назад до свог мотела, Молдер и Скали наилазе на јак бљесак светлости и њихов аутомобил губи снагу, на истом месту где је Молдер раније спрејом означио "Х". Молдер схвата да је девет минута нестало након бљеска, феномена који су пријавили отети од стране ванземаљаца.

У мотелу, Молдер каже Скали да је његова сестра Саманта изненада нестала када је он имао дванаест година, што је подстакло његове напоре у истрази паранормалних случајева. Агенти добијају анонимни позив да их обавесте да је О'Дел преминуla. На лицу места их обавештавају да је погинула у саобраћају и схватају да је погинула баш у тренутку када су доживели бљесак на путу. Молдер је обавештен да је исушено тело украдено из мртвачнице. Агенти се враћају у свој мотел и проналазе га у пламену, а сви њихови докази су уништени.

Неманова ћерка Тереза контактира агенте за помоћ. Она им каже да се неколико пута будила усред шуме, да се плаши за свој живот, и признаје да има исте белеге; она такође крвари из носа. Терезин отац и детектив, за којег се открило да је Билијев отац, долазе и одводе је. Агенти се распитују о телима прве две жртве и враћају се на гробље; налазе већ ископане гробове, док су ковчези нестали. Молдер схвата да је Били одговоран за довођење жртава у шуму. Враћајући се у шуму, поново наилазе на детектива Мајлса, али чују врисак и проналазе Билија у близини са Терезом у наручју. Наступа бљесак светлости, а Били и Тереза се опорављају неповређени.

Неколико недеља касније, Били је стављен под хипнозу. Присећа се како су он и његови другови из разреда киднаповани у шуми док су славили матуру. Тинејџери су били подвргнути тестовима од стране ванземаљаца, и убијени су када тестови нису успели. Скали даје Блевинсу метални имплантат, једини преостали доказ. Она касније сазнаје од Молдера да Билијеви досијеи нестају. У међувремену, Пушач складишти имплантат, између осталих идентичних имплантата, у огромној просторији за доказе у Пентагону.[1] [2]

Продукција[уреди | уреди извор]

Крис Картер, писац Пилот епизоде

Пре-продукција[уреди | уреди извор]

Када је осмишљавао епизоду, Крис Картер је желео да "преплаши људе". Запажен утицај на концепцију епизоде ​​имао је Колчак: Ноћни Вребач, серија из 1970-их. Ово је довело до идеје да два агента истражују паранормалне догађаје. Када је стварао ликове Фокса Молдера и Дејне Скали, Картер је одлучио да игра против устаљених стереотипа, чинећи мушки лик верником, а женском скептиком, пошто је потоња улога традиционално била мушка на телевизији.[3]

Када је бирао глумц, Картер је имао потешкоћа да пронађе глумицу за Скали. Када је поставио Џилијан Андерсон за улогу, мрежа Фокс је хтела да је замени. Картер је веровала да су негативно реаговали на кастинг јер „она није имала очигледне квалитете које су руководиоци мреже почели да повезују са хит емисијама“. Током њене аудиције, Картер је осетио да је она „сјајна глумица“, а у каснијем интервјуу је приметио: „Она је ушла и прочитала део са озбиљношћу и интензитетом за које сам знао да лик Скали мора да има и знао сам [ ...] она је била права особа за ту улогу"". Давид Дукавни, са друге стране, суочен је позитивнијом реакцијом Фокса. [3] Вилијам Б. Дејвис, који се први пут појавио као негативац Пушач у овој епизоди, првобитно је био на аудицији за већи део у епизоди, рекавши: „Ишао сам на аудицију за старијег агента ФБИ-а који је имао три реда текста. Нисам добио ту улогу— Добио сам улогу без текста".[4]

Снимање[уреди | уреди извор]

Главно снимање за "Пилот" одвијало се 14 дана током марта 1993; користећи буџет од 2 милиона америчких долара . [5] Снимање епизоде је одржано у Ванкуверу, Британска Колумбија, Канада. Серија је користила област Ванкувера за производњу у наредних пет година, иако би се производња преселила у Лос Анђелес од почетка шесте сезоне по жељи Дукавнија. [6]

Сцена смештена на гробљу Беллефлеур снимљена је у Парку краљице Елизабете, што је први пут да је локација коришћена за представљање гробља; локација ће касније бити коришћена у исту сврху у епизоди четврте сезоне „ Кадиш “. Снимци психијатријске болнице снимљени су у напуштеној згради у власништву болнице Ривервју у Коквитламу, што је био први пут да се екипа састала са продуцентом РВ Гоодвином . [7] Последња сцена је снимљена у складишту докумената које припада седишту канадске телевизијске мреже Кновледге . Канцеларија у истој згради је такође коришћена за састанак у сали на почетку епизоде. Сцене које укључују Пушача захтевају посебну дозволу за снимање, како би се глумцу Дејвису омогућило да пуши у јавној згради. Сви снимци унутрашњости седишта ФБИ снимљени су у главној редакцији Канадске радиодифузне корпорације, пошто је продукцијска екипа открила да канцеларије отвореног плана које су желели да представљају више не постоје, јер су обично биле претворене у кабине . Међутим, откривено је да је рад око распореда емитовања ЦБЦ-а био превише тежак, а касније епизоде серије реплицирале су локацију на звучној сцени . [8] Сцене у шуми су снимане на локацији у долини Лин, у резервату Ловер Сеимоур Цонсерватион — раније познатом као Сеимоур Демонстратион Форест. Екипа је потрошила 9.000 долара на изградњу дрвених стаза за опрему, глумце и екипу да би се лако кретали кроз област. Додатне сцене су снимљене у централи БЦ Хидро ; док је Скалијев стан био представљен локацијом која се користила само у овој епизоди и трећој епизоди, „ Squeeze“—коришћење ове локације је прекинуто када је постало очигледно да ће већина обрнутих углова приказати велики паркинг прекопута улице. [9]

Уметник за шминкање Тоби Линдала добио је задатак да направи реквизит који би омогућио глумици Сари Коскоф да симулира крварење из носа на камери, уместо да користи шминку ван екрана и трикове за уређивање. Међутим, током пробних снимака, цев реквизита је пукла, због чега је крв на сцени почела да цури низ Коскофово чело, а не из њеног носа. [3] Андерсон је изразио незадовољство због сцене у којој Скали посећује Мулдера у његовој мотелској соби у доњем вешу како би га натерала да прегледа сумњиву рану за коју се испоставило да је угриз инсеката. Глумица је сматрала да је та сцена сувише непотребна, рекавши да "заиста није било разлога за то. Уједи су могли бити на мом рамену или тако нешто." [5] Међутим, Картер је објаснио да је сцена једноставно имала за циљ да истакне платонски однос између две главне улоге. [10]

Пост продукција[уреди | уреди извор]

Постпродукцијски рад на епизоди је завршен до маја 1993. [5] са финалном верзијом епизоде која је састављена само три сата пре приказивања за директоре Фокса. [11] Снимци екстеријера зграде Џон Едгар Хувер додат су епизоди, иако би касније епизоде снимале нове спољашње снимке користећи Универзитет Симон Фрејзер као резервну локацију. [5] Сцена отмице са Билијем Мајлсом на шумској чистини представљала је вртлог лишћа који је креирао помоћу компјутерских слика визуелног дизајнера серије Мета Бека; [12] који је Картер описао као компликованији за постизање од искрцавања у Нормандији. [3]

Избрисане сцене[уреди | уреди извор]

Оригинални сценарио даје више увида у Скалину посету Блевинсовој канцеларији. Сцена која је представљена у сценарију смештена је непосредно пре њене посете и одвија се на ФБИ академији у Квантику, у Вирџинији, где она подучава малу групу полазника о физиологији убистава, посебно о убијању струјом. Њену пажњу одвлачи агент који улази у собу и даје јој поруку на којој пише: „Ваше присуство у Вашингтону тачно у 16:00 сати је обавезно“. Скали проверава свој дигитални сат, који показује 1:03. У најмању руку, већина ове сцене је заправо снимљена, али је сцена изостављена из коначне верзије епизоде. Следећа сцена је она у којој Скали извештава рецепционерку у седишту ФБИ; сценарио укључује Скали која показује своју значку рецепционерки и дијалог за улогу рецепционерке док говори Скали, "Шеф одељења Блевинс. Трећи спрат, одељење за насилни криминал." У коначној верзији епизоде, Скалина значка се не појављује ни у једној сцени, а рецепционарка ни не говори. [12]

Две снимљене сцене су исечене из финалне верзије епизоде. Обе су приказивале Тима Рансома као Скалиног дечка Итана Минетеа. У првој, Минете и Скали се састају, а Скали отказује заједничке планове за одмор због њеног ангажмана на случају Белефлеур. [13] Друга сцена накратко приказује Скали како одговара на телефонски позив од Молдера док спава у кревету са Минетеом, иако потоња нема дијалог. [14] Додавање Скалиног дечка био је покушај челника Фокса да створе романтично интересовање за које су сматрали да не постоји између Молдера и Скали. Картер је на крају открио да је „веома лако“ уклонити лик из епизоде, како због тога што је његово појављивање успорило сцене у којима су Молдер и Скали заједно, тако и због чињенице да је Картер схватио да ће Скалина потенцијална веза са њеним партнером из ФБИ заправо бити занимљивија и узбудљивија од њеног односа са дечком. [12]

Емитовање[уреди | уреди извор]

"Пилот" је премијерно приказан на Фокс-у 10. септембра 1993. године, док је први пут је емитован у Уједињеном Краљевству на BBC Two 19. септембра 1994. Епизода је добила оцену Ниелсеновог домаћинства од 7,9, са уделом од 15, што значи да је отприлике 7,9 процената свих домаћинстава опремљених телевизором и 15 процената домаћинстава која гледају телевизију, пратило ову епизоду. Укупно ју је гледало 7,4 милиона домаћинстава и 12,0 милиона гледалаца. [15] [16]

На епизоду је добро реаговало неколико будућих чланова екипе . Продуцент и писац Глен Морган сматрао је да је „спајање Кад јагањци утихну и блиских сусрета треће врсте “ у епизоди било импресивно; такође је осећао да је то била једина заиста страшна серија на телевизији у то време. Писац Хауард Гордон је изјавио да је „пилот заиста успешно поставио тон серије”, приметивши потешкоће које су инхерентне у увођењу премисе серије и њене главне улоге у „четрдесет осам минута” и откривши да је епизода постигла обоје, будући да је „огромна синтеза свих делова“. Картер је такође испричао да је пробно приказивање епизоде за Руперта Мардока и друге руководиоце Фокса дочекано "спонтаним аплаузом". [17]

Епизоду су генерално добро прихватили и фанови и критичари. Магазин Variety критиковао је епизоду због „коришћења прерађених концепата“, али је похвалио продукцију и истакао њен потенцијал. О глуми, Variety је навео: „Дукавнијево приказивање озбиљног научника са смислом за хумор требало би да придобије партизане, а и Андерсонин скептицизам се добро повезује. Они су солидан тим...“. Variety је такође похвалио писање и режију: „Манделова кул режија Картеровог генијалног сценарија и сама вешта презентација дају подстицај ТВ научној фантастици.“ Часопис је закључио: "Картеров дијалог је свеж, није самосвестан, а ликови су укључени. Серија почиње са жељом и маштом, што је иновативно на новијој телевизији." [18]Entertainment Weekly је приметио да је Скали „била постављена као подругљиви скептик“ у пилоту, али је током сезоне напредовала у свом веровању. [19] Након емитовања само четири епизоде, часопис је Досије Икс назвао „најпараноичнијом, субверзивнијом емисијом на ТВ-у“, напомињући „чудесну напетост између Андерсонове — која сумња у ове догађаје — и Дукавног, који има уклети изглед правог верника“. [20] Кејт Фипс, који је писао за The A.V. Club, похвалио је епизоду, оценивши је са А−. Сматрао је да је премиса епизоде добро функционисала да „постави шаблон“ за будуће епизоде, и приметио је да је хемија између Дукавног и Андерсонове „већ ту“ од самог почетка. [21] Мет Хеј, који је писао за Den of Geek, позитивно је оценио епизоду, хвалећи хемију између главних глумаца и квалитет сценарија. [22] SFX га је 2012. прогласио десетим најбољим ТВ пилотом у жанру научне фантастике и фантастике, рекавши да нам је „донео све што смо очекивали од серије“. [23] Заплет за "Пилот" је такође адаптиран као роман за младе 1995. године од стране Лес Мартина, под насловом X Marks the spot . [24] [25]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lowry, pp. 99–101.
  2. ^ Lovece, pp. 42–46.
  3. ^ а б в г Chris Carter (narrator). Chris Carter Speaks about Season One Episodes: Pilot (DVD). Fox. 
  4. ^ Chris Carter, David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B. Davis. Inside The X-Files (DVD). Fox. 
  5. ^ а б в г Lovece, p. 47
  6. ^ Meisler, pp. 18–19
  7. ^ Gradnitzer and Pittson, p. 21
  8. ^ Gradnitzer and Pittson, p. 22
  9. ^ Gradnitzer and Pittson, pp. 26–27
  10. ^ Lowry, p. 101
  11. ^ Edwards, p. 36
  12. ^ а б в Mat Beck, Chris Carter, Howard Gordon, Dean Haglund, David Nutter, Paul Rawbin, Daniel Sackheim, Mark Snow. The Truth About Season One (DVD). Fox. 
  13. ^ Gillian Anderson, Tim Ransom (2000). Deleted Scenes: Scene 1 (DVD). Fox. 
  14. ^ Gillian Anderson, Tim Ransom (2000). Deleted Scenes: Scene 2 (DVD). Fox. 
  15. ^ Lowry, p. 248
  16. ^ „Nielsen Ratings”. USA Today. Gannett Company, Inc. 15. 9. 1993. стр. 03D. 
  17. ^ Edwards, pp. 35–36
  18. ^ Scott, Tony (10. 9. 1993). The X-Files Fri.”. Variety. Архивирано из оригинала 23. 12. 2007. г. Приступљено 27. 7. 2009. 
  19. ^ Tucker, Ken (21. 1. 1994). „The X-Files”. Entertainment Weekly. Приступљено 20. 10. 2009. 
  20. ^ „Alien Nation: FBI Agents Battle Unearthly Boogeymen in The X-Files. Entertainment Weekly. 8. 10. 1993. Приступљено 20. 10. 2009. 
  21. ^ Phipps, Keith (13. 6. 2008). „"Pilot" | The X-Files/Millennium | TV Club | TV | The A.V. Club”. The A.V. Club. Приступљено 1. 9. 2011. 
  22. ^ Haigh, Matt (25. 9. 2008). „Revisiting The X-Files: Season 1 Episode 1—Den of Geek”. Den of Geek. Dennis Publishing. Приступљено 1. 9. 2011. 
  23. ^ „The 10 Best TV Pilots”. SFX. 1. 5. 2012. Приступљено 15. 5. 2012. 
  24. ^ Martin, Les (1995). X Marks the Spot: A NovelНеопходна слободна регистрација. HarperCollins. ISBN 0-00-675182-2. 
  25. ^ X marks the spot: a novel by Les Martin. (Book, 1995). WorldCat. OCLC 34731247. „...based on the teleplay written by Chris Carter