Канадска радиодифузна корпорација

Из Википедије, слободне енциклопедије
Канадска радиодифузна корпорација
Знак CBC-а
Тип: Национална медијска кућа
Држава:  Канада
Доступност: ТВ: национална, сателитска, преко Интернета,
Радио: национална, преко интернета
Настала: 2. новембра 1936. (радио),
6. септембра 1952. (ТВ)
Власник: Државна телевизија
Седиште: Отава
Важни људи: Хјуберт Т. Лакроа (председник),
Нил МекЕнени (в. д. извршног потпредседника енглеске секције),
Луи Лаланд (извршни потпредседник француске секције)
Веб-сајт: CBC/Radio-Canada Corporate Site
CBC.ca
Radio-Canada.ca

Канадска радиодифузна корпорација (енгл. Canadian Broadcasting Corporation, CBC) канадска је крунска корпорација односно национална јавна радио и телевизијска мрежа. Њен службени назив на француском је la Société Radio-Canada (у преводу Друштво Радио-Канада), односно Radio-Canada и SRC). Матични корпоративни бренд је CBC/Radio-Canada.

CBC представља најстарију радиодифузну мрежу у Канади, која је у постојећем облику успостављена 2. новембра 1936.[1] Радио-странице у оквиру мреже су CBC Radio One, CBC Radio 2, CBC Radio 3, Première Chaîne, Espace musique и међународна радио-станица Radio Canada International. Телевизијске станице укључују CBC Television, Télévision de Radio-Canada, CBC Newsworld, le Réseau de l'information, АРТВ (делимично власништво), канал за документарне прилоге и ТВ Болд. CBC води програме за канадски Арктик под називима CBC North и Radio Nord Québec. CBC такође поседује дигитални аудио сервис под називом Галакси тако да главне веб-странице, сваки на једном од два службена језика, поседује 40% сателитске радио компаније под називом Сириус Канада, преко које се емитују CBC програми као што су CBC Radio 3 и Bande à part.

CBC/Radio-Canada нуди програме на енглеском, француском и осам абориџинских језика на својим домаћим програмима.

Финансијска структура и природа CBC га често стављају у исту категорију као друге државне радио-дифузијске куће, као што је британски BBC иако се CBC, поред федералних средстава, финансира и рекламама.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]