Пређи на садржај

Канадска радиодифузна корпорација

С Википедије, слободне енциклопедије
Канадска радиодифузна корпорација
ТипНационална медијска кућа
Земља Канада
ДоступностТВ: национална, сателитска, преко Интернета,
Радио: национална, преко интернета
СедиштеОтава
ВласникДржавна телевизија
Кључни људиИбер Т. Лакроа (председник),
Нил МекЕнени (в. д. извршног потпредседника енглеске секције),
Луј Лаланд (извршни потпредседник француске секције)
Датум покретања2. новембра 1936. (радио),
6. септембра 1952. (ТВ)
Веб-сајтCBC/Radio-Canada Corporate Site
CBC.ca
Radio-Canada.ca

Канадска радиодифузна корпорација (енгл. Canadian Broadcasting Corporation (CBC)) канадска је крунска корпорација односно национална јавна радио и телевизијска мрежа. Њен службени назив на француском је la Société Radio-Canada (у преводу Друштво Радио-Канада), односно Radio-Canada и SRC). Матични корпоративни бренд је CBC/Radio-Canada.

Си-Би-Си представља најстарију радиодифузну мрежу у Канади, која је у постојећем облику успостављена 2. новембра 1936.[1] Радио-странице у оквиру мреже су CBC Radio One, CBC Radio 2, CBC Radio 3, Première Chaîne, Espace musique и међународна радио-станица Radio Canada International. Телевизијске станице укључују CBC Television, Télévision de Radio-Canada, CBC Newsworld, le Réseau de l'information, АРТВ (делимично власништво), канал који емитује документарне емисије на француском језику и ТВ Болд који емитује документарне емисије везане за природу на енглеском језику. CBC емитује и програме за канадски Арктик под називима CBC North и Radio Nord Québec који опслужују Прве Народе и Инуите у том региону. CBC учествује са сателитском радио компанијом Сириус Канада (у односу 60:40) у дигиталном аудио сервису под називом Галакси који ради на оба службена језика, преко које се емитују два додатна радио програма CBC Radio 3 и Bande à part.

CBC/Radio-Canada нуди програме на енглеском, француском и осам домородачких језика на својим домаћим програмима. Главни програми информативних редакција су ''The National'' (Националне вести) за енглеску и ''Le Téléjournal'' (Дневник) за француску редакцију.

Финансијска структура и природа CBC га стављају у исту категорију као и друге јавне радиодифузне сервисе попут британски Би-Би-Си. Си-Би-Си се, међутим, поред средстава од савезне владе финансира и рекламама.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]