Водопад

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Нијагарини водопади

Водопад или слап је природна појава која се јавља на рекама, а означава место слободног пада воде у речном току на оним местима где се јавља изненадна промена у елевацији рељефа. То је место на уздужном речном профилу где речна вода пада вертикално преко стрмог одсека који преграђује ток. Водопади су најчешће велика туристичка атракција и занимљивост.

Типови водопада[уреди]

Према настанку, водопади могу бити:

  • Тектонски водопади, када је гравитационо по раседу спуштен низводни блок (ово је краткотрајан процес који се јавља приликом земљотреса).
  • Ерозивни водопади, када је различит литолошки састав две стенске масе, при чему је стенска маса низводно мање отпорна на речну ерозију, односно, када се у њој дејством воде врши брже изношење честица него што је то у узводном блоку.
  • Акумулативни водопади, који настају излучивањем калцијум-карбоната из воде, његовом акумулацијом и стварањем бигрених преграда.

Неки водопади могу настати и још неким изненадним геолошким процесима као што су клизања терена или вулканска активност. Такође постоје и вештачки водопади, које човек прави зарад улепшања простора.

Највиши водопади[уреди]

Највиши водопад на свету је Ејнџел, који се налази се налази у Јужној Америци на реци Чурун, притоци Каронија у Венецуеле. Његова висина је 1.034 метара. У Африци, највиши је Водопад Тугела, на истоименој реци у Јужној Африци. Висок је 933 метра и налази се на другом месту у свету. Водопади Колонијал Крик у Вашингтону и Сједињеним Државама, највиши су у Северној Америци са 788 метара. У Европи највиши водопад се налази у Норвешкој на реци Вину, зове се Винуфосен и висок је 860 метара. Водопади Оло'упена на Хавајима са 900 метара надморске висине, највиши су у Океанији. Валаманови водопади високи 300 метара, највиши су у Аустралији. Највиши водопад у Србији је Копрен са 103,5 метара на Старој планини у Општини Пирот, други по висини је Јеловарник са 71 метром на источној страни планине Копаоник, а трећи по висини је Пиљски и чине га две каскаде: доња-виша и горња-нижа укупне висине 64 метара и налази се на Старој планини у Општини Пирот.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Марковић М., Павловић Р., Чупковић Т. 2003. Геоморфологија. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства
  • Дукић, Д. и Гавриловић Љ. (2006): Хидрологија, Завод за уџбенике и наставна средстав, Београд, ISBN 86-17-13110-1
  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд