Портал:Биографија/Изабрани чланак јун 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије
Велимир Бата Живојиновић
Велимир Бата Живојиновић

Велимир „Бата” Живојиновић (Кораћица под Космајем, 5. јун 1933Београд, 22. мај 2016) био je југословенски и српски позоришни, телевизијски и филмски глумац.

На филмском платну је дебитовао 1955. године у филму Песма са Кумбаре. Глумио је у више од 300 филмова, позоришних комада и телевизијских серија. Снимао је филмове у којима је играо главне улоге на просторима свих бивших југословенских република. Један је од родоначелника такозваног „Црног таласа” у југословенском филму, насталог почетком шездесетих, у којима је континуирано наступао све до касних седамдесетих година. Паралелно с њима, играо је и у тзв. партизанским филмовима у којима се прославио током 60-их и 70-их, а један од њих, Валтер брани Сарајево, му је донео велику популарност у Кини.

Осим глуме, упоредно се бавио и политиком. Од почетка деведесетих година био је посланик Социјалистичке партије Србије у неколико мандата, а 2002. године био је кандидат СПС-а на републичким председничким изборима у Србији. Сматра се највећим српским глумцем, са највише улога.