Велимир Бата Живојиновић

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Велимир Живојиновић (вишезначна одредница).
Велимир „Бата” Живојиновић
Velimir Bata Živojinović 1.jpg
Бата Живојиновић
Друга имена Бата Животиња
Датум рођења (1933-06-05)5. јун 1933.(82 год.)
Место рођења Кораћица
Застава Краљевине Југославије Краљевина Југославија
Супружник Јулијана—Лула (1940)
Деца Миљко (1961) и Јелена (1964)
Активни период 1955—данас
Занимање филмски глумац и политичар
Битна улога Козара
Скупљачи перја
Битка на Неретви
Сутјеска
Валтер брани Сарајево
Дервиш и смрт
Врхови Зеленгоре
Партизанска ескадрила
Балкан експрес
Игмански марш
Ћао, инспекторе
Довиђења у Чикагу
Лепа села лепо горе
IMDb веза

Велимир „Бата” Живојиновић (Кораћица под Космајем, 5. јун 1933) југословенски и српски je позоришни, телевизијски и филмски глумац. На филмском платну је дебитовао 1955. године у филму Песма са Кумбаре. Глумио је у више од 280 филмова и телевизијских серија.[1] Снимао је филмове у којима је играо главне улоге на просторима свих бивших југословенских република. Један је од родоначелника такозваног „Црног таласа” у југословенском филму, насталог почетком шездесетих, у којима је континуирано наступао све до касних седамдесетих година. Паралелно с њима, играо је и у тзв. партизанским филмовима у којима се прославио током 60-их и 70-их, а један од њих, Валтер брани Сарајево, му је донео велику популарност у Кини.[2][3] Осим глуме, упоредно се бавио и политиком. Од почетка деведесетих година био је посланик Социјалистичке партије Србије у неколико мандата, а 2002. године био је кандидат СПС-а на републичким председничким изборима у Србији. Сматра се највећим српским глумцем, са највише улога.

Биографија[уреди]

Велимир Бата Живојиновић на снимању филма Радопоље (први с десна на лево)
Бата Живојиновић (лево), Зоран Милосављевић (у средини), Михајло Викторовић (десно) на снимању филма Песма, 1961
На премијери филма Битка на Неретви

Живојиновић је рођен у селу Кораћици, подно планине Космај, као треће и најмлађе дете у скромној службеничкој породици. Отац Драгољуб „Баја”, радио је као судски извршитељ у Општинском суду у Младеновцу, а мајка Тиосава „Тинка”, била је домаћица која се касније запослила у ковници новца у Београду. Две старије сестре, Надежда „Нада” и Станка „Цале”, давале су му константну и безрезервну подршку од најранијих дана. Још док је био беба, сестра „Цале” га је прозвала „Бата” и тако је за цео живот понео надимак по коме ће бити познатији него по правом имену. Први разред основне школе је завршио у Кораћици, у основној школи која се налазила тик уз његову родну кућу. Затим је школовање наставио у Београду, где су му родитељи добили службу и настанио се на Врачару, у Милешевској улици у доњем делу „Црвеног крста”, недалеко од Каленић пијаце, где ће провести највећи део свог живота. Рано детињство прекинуто Другим светским ратом обележила су велика разарања и немаштина.

Свој таленат за глуму открио је са 15 година, захваљујући редитељу Соји Јовановић која га је позвала да се придружи Академском позоришту у Београду, где је повремено радио као сценски радник, а понекад и као статиста. До тада потпуно непознат уметнички свет потпуно га је очарао и заробио. Управо тада је схватио да је глума позив којим ће се бавити целог живота. Уместо класичне гимназије, похађао је наизменично средње глумачке школе у Нишу и Новом Саду. На четвртој, последњој години средње глумачке школе у Новом Саду, покушао је да се упише на Позоришну академију у Београду али је био одбијен, баш, као и следеће године након завршетка средње школе. Тих годину дана се бавио најразличитијим пословима како би преживео. Радио је као милиционер, молер, столар и као извршитељ у општини Врачар. Касније, као већ потпуно остварен глумац, неколико пута је у интервјуима потврдио да су му то све била драгоцена искуства која је здушно користио у тумачењу улога. Иако је у то време добио понуду за стални ангажман од Црногорског народног позоришта у Титограду, уз мајчину подршку и на њено инсистирање, одлучио је да поново конкурише на Позоришној академији. Коначно је примљен из трећег покушаја 1954. године, када започиње једна од највећих и најузбудљивијих глумачких каријера на овим просторима.[4] У Београдском драмском позоришту, које се тада звало „Савремено позориште”, играо је више година, и у том периоду је имао по 300 ангажмана годишње.[5] По сопственом признању, у окружењу изузетне генерације глумаца која је тада наступала (Љуба Тадић, Раде Марковић, Оливера Марковић, Михајло Мика Викторовић, Ђуза Стојиљковић и други) није имао много шансе да се истакне у матичном позоришту.

Бата Живојиновић је више волео позориште од филма, иако је у њему играо само неколико година. Његов филмски деби из 1955. године у филму Песма са Кумбаре редитеља Радоша Новаковића био је почетак изузетно плодне каријере.[6] Живојиновић је, без сумње, одиграо више филмских улога од било ког глумца у историји југословенске кинематографије. Континуирану филмску каријеру, због које напушта позориште, започео је епизодама у Влаку без возног реда из 1959. године и Рату из 1960. године. Оба наведена остварења је режирао Вељко Булајић, у чијим ће скоро свим каснијим филмовима Бата Живојиновић играти главне улоге.

Оженио се 1960. године својом великом љубављу, двадесетогодишњом Јулијаном (Лулом), с којом ће добити двоје деце, сина Миљка 1961. године и ћерку Јелену 1964. године. Венчани кум им је био Батин колега из Савременог позоришта на Црвеном Крсту, глумац Миодраг Поповић Деба. По сопственом признању, супруга Лула, с којом ће провести 55 година у складном браку, представљала му је највећи ослонац током плодне и напорне дугогодишње каријере, праћене честим и дугим одсуствима од куће.

Улоге Бате Живојиновића нису биле само велике, већ и разноврсне. Глумио је и хероје и зликовце и лако је прелазио из улоге главног у улогу споредног лика. Током шездесетих се филмовима попут Козаре (1962), Три (1965) (за које је награђен на Филмском фестивалу у Пули), Операције Београд (1968), и Битке на Неретви (1969) устоличио као једна од највећих звезда кинематографије бивше Југославије, али је зенит његове популарности дошао током 1970их филмовима са тематиком Другог светског рата. Један од најпознатијих његових филмова из овог периода је Валтер брани Сарајево из 1972. године, који је постигао велики успех у Кини, где је Живојиновић и данас популаран. Током 1980их Живојиновић је пародирао на своју слику акционог хероја улогама у низу лаких комедија.

Током периода владавине Јосипа Броза Тита снимио је велики број партизанских филмова, и био је, како је сам истицао у медијима, добар пријатељ са доживотним председником СФР Југославије Јосипом Брозом Титом. Живојиновић је био активан члан владајуће политичке странке Савеза комуниста Југославије у СФР Југославији. 1990. изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије. Од 1991. је активан на политичкој сцени као члан Социјалистичке партије Србије. У септембру 2002. је био кандидат Социјалистичке партије Србије на изборима за председника Србије. Међутим, Слободан Милошевић, председник СПС коме је у то време суђено у Међународном суду за ратне злочине у Хагу, подржао је кандидата Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

Живојиновић је био иницијатор, оснивач и први председник Удружења филмских глумаца Србије, такође је био и директор филмског програма Слободарских свечаности у Сопоту.[7]

Бата Живојиновић је познат по свом блиском пријатељству са хрватским глумцем Борисом Дворником. Живојиновић и Дворник су се 1991. одрекли један другог у низу отворених писама, у гесту који је био виђен као симболика распада СФРЈ. 2004. је јављено да су њих двојица покушала да се помире. Помирили су се 2006. путем видео линка између Сплита и Београда. Живојиновић је изјавио „последњих година није било мржње између нас”, а Дворник се надовезао да је то био „само неспоразум”.[8]

Бата Живојиновић је преживео срчани удар 17. октобра 2006. Три године касније је имао гангрену коју је санирао на Куби, да би му се опет повратила повредом ноге на снимању свог последњег филма Лед 2011. године.[9] После претрпљеног можданог удара 4. јула 2012. године, опорављао се у Селтерс Бањи код Младеновца.[10]

Политички рад[уреди]

Од 1990. године активан је у Социјалистичкој партији Србије (СПС).

Биран је за народног посланика у укупно пет сазива Народне скупштине Републике Србије. Од првог скупштинског сазива из 1991. године, формираног након првих вишепартијских избора одржаних у децембру 1990. године, биран је још четири пута, и то, након републичких скупштинских избора, одржаних 1992, 1993, 1997 и 2000. године, са непрекидним мандатом од укупно дванаест година, све до избора одржаних у децембру 2003. године — када се повукао из политике.

Био је председник Комисије за представке и жалбе Народне Скупштине, непрекидно, у временском периоду од 1992. године до 2000. године.

1991. године истакао се разумним и компромисним ставом приликом студентских протеста.

Као представник СПС-а, на изборима одржаним 2002. године био је кандидат за председника Србије и освојио је око 120.000 гласова.[11]

Иако је био на изборној листи своје партије, након ванредних избора за Скупштину Србије одржаним децембра 2003. године потпуно се повукао из политике.

Филмографија[уреди]

Филмографија глумца Велимира Бате Живојиновића
Год. Назив Улога
1950-е
1955. Песма са Кумбаре Веља из Белог Потока


Последњи колосек

шофер
1956. Ципелице на асфалту младић
Клисура Ајкин брат


Рафал у небо

четник
1957. Мали човек младић на забави
Суботом увече навијач

1958.

Те ноћи

Јова


Дубровски

руски војник
1959. Влак без возног реда Дује Брикета
Ветар је стао пред зору Полицијски агент
1960-е
Дилижанса снова вереник Васа
1960. Рат официр инвазионе војске
Сигнали над градом партизан Тоша

1961.

Песма

Ђорђе
Узаврели град Монтер Лука


Крст Ракоц

Бели
1962. Др др Милорад Цвијовић
Козара Шорга


Земљаци

Јоле
Мушкарци Лале
1963. Двоструки обруч Павле
Невесињска пушка поручник Костић
Радопоље Божина


Човек из храстове шуме

професор
1964. Народни посланик адвокат Јанковић
Добра коб Марко
Пут око света Сава Цветковић


Три

Милош Бојанић
1965. Непријатељ Слободан Антић
Лажљивица Бонвиван
Лавиринт смрти Џим Потер


Анабелин сан (краткометражни филм)

сељак
Поглед у зјеницу сунца морнар
1966. Пре рата адвокат Новаковић
Сан тенкиста Лазар
Повратак „Ал Капоне”
Глинени голуб илегалац Коста


Нож

иследник Марко
Пошаљи човека у пола два гангстер Ђино
1967. Празник Недићев мајор
Диверзанти Корчагин
Скупљачи перја Мирта Класер
Бреза Марко Лабудан


Операција Београд

пуковник Вили Фукс
Вишња на Ташмајдану професор
Има љубави, нема љубави директор
1968. Узрок смрти не помињати Митар Велимировић
Бекства Витор
Биће скоро пропаст света камуфлирани инспектор
Брат доктора Хомера Симон Петровић


Крвава бајка

Марисав Петровић
Осека кум
1969. Мост мајор Тигар
Битка на Неретви командант Столе
Битка на Неретви (мини ТВ серија) командант Столе
1970-е
1970. Жарки илегалац


Опклада

Сава
1971. Моја луда глава инспектор Андреја „Бата”
Доручак са ђаволом Богољуб „Бата” Радулашки
Лажна мера руски крчмар Лајбуш Јадловкер


Звезде су очи ратника

учитељ Младен
Грађани села Луга (ТВ серија) Булиџа
1972. И Бог створи кафанску певачицу Ратомир Јованић „Ратко”
Трагови црне девојке шинтер
Мајстор и Маргарита сатанин слуга Коровјев
Валтер брани Сарајево Валтер


Хотел за птице (ТВ филм)

Бата Живојиновић
Слуга (ТВ филм) слуга
Каменолом (ТВ филм) Жарко Терзић
1973. Уклети смо, Ирина Татко Витан
Бомбаши Ђоко
Сутјеска командант Никола
Сутјеска (мини ТВ серија) командант Никола
Мирко и Славко командант


Валтер брани Сарајево (мини ТВ серија)

Валтер
Партизани Брка
Партизани (мини ТВ серија) Брка
1974. Образ уз образ (ТВ) Бата
Реквијем за тешкаша (ТВ драма) Харлан „Брдо” Мек Клинток
Дервиш и смрт Муселим
Кошава Бели
Црвени удар Ићо


Наивко

Жиле Академац
Црвена земља пророк
1975. Прича о добрим људима Петер Кострца
Сељачка буна 1573. Илија Грегорић „Пребег”
Сељачка буна 1573. (мини ТВ серија) Илија Грегорић „Пребег”
Живот је леп (ТВ серија) Батко Живић


Врхови Зеленгоре

Боро
1976. Иди тамо где те не познају (ТВ филм) Марков отац
Чувар плаже у зимском периоду Љубичин отац
Повратак отписаних четнички поручник


Морава ’76 (ТВ серија)

Уча
Бештије Булут
Секвенце и консеквенце (ТВ) Бата Живојиновић
1977. Пас који је волео возове каубој Родни Алексић
Љубавни живот Будимира Трајковића возач ГСП-а Милорад
Луде године доктор Недељковић/Смиљанић
Групни портрет с дамом Богаков
Хајка војвода Јузбашић


Повратак отписаних (ТВ серија)

четнички поручник
Стићи пре свитања Обрен
Трен Арсен
1978. Чардак ни на небу ни на земљи (ТВ серија) Радован Трећи
Није него професор математике Херцег
Тигар директор боксерског клуба
Седам плус седам (ТВ) Бата Живојиновић
Ноћ од паучине (ТВ драма) шеф станице


Радио Вихор зове Анђелију

Микача
Другарчине Коста
1979. Партизанска ескадрила пилот Вук
Партизанска ескадрила (мини ТВ серија) пилот Вук
Усијање Жандарм
1980-е
Дувански пут (мини ТВ серија) жандарм
Трен (мини ТВ серија) Арсен
Позоришна веза виши инспектор Милан
1980. Рад на одређено време Милутин Ракочевић
Нешто из живота (ТВ филм) Марко Кундаковић
Посебан третман директор
Снови, живот, смрт Филипа Филиповића газда Станимировић


Снови, живот, смрт Филипа Филиповића (мини ТВ серија)

газда Станимировић
Црвени коњ Борис Тушев
Лаф у срцу доктор
Ерогена зона Моцин отац Пера „Звер”
Доротеј Дадара
1981. Дечко који обећава Машин отац
Сок од шљива Уча
Лов у мутном Паја Главоња
Високи напон министар Цукић
Пад Италије Конте Грго Кустурин
Шеста брзина месар Светолик Трпковић „Пуфта”


Приче из радионице (ТВ серија)

месар Светолик Трпковић „Пуфта”
13. јул Стеванов отац, председник општине
1982. Мој тата на одређено време Милутин Ракочевић
Недељни ручак доктор Душан Аранђеловић
Прогон домаћин Јоца
Идемо даље „Шопенхауер”


Учитељ (ТВ серија)

„Шопенхауер”
Какав деда, такав унук доктор Недељковић/Смиљанић
Још овај пут Драгослав Подунавац „Џек”
Балкан експрес господин Стојчић „Стојко”
Балкан експрес (мини ТВ серија) господин Стојчић „Стојко”
Хало такси Шугер
1983. Црвени коњ (мини ТВ серија) Борис Тушев
Степенице за небо комшија
Игмански марш Баџа
Велики транспорт Коста
Тимочка буна капетан Сибин
Иди ми, дођи ми доктор Недељковић/Смиљанић
Шећерна водица мајор Ђурић


Грозница љубави

Јордан Цветковић
У раљама живота Трокрилни
Штефица Цвек у раљама живота (мини ТВ серија) Трокрилни
Опасни траг инспектор Коста Марковић
Пејзажи у магли Иванов отац
Пази шта радиш просветни инспектор
1984. Чудо невиђено отац Макарије
Шта је с тобом, Нина Милоје
Балкански шпијун палачинкар
Крај рата Бајо
Мала пљачка влака Тодор Страшни
Позориште у кући 5 (ТВ серија) Ратислав „Рале” Благојевић
Нема проблема Бренин менаџер


Држање за ваздух

„Буздован”
Жикина династија доктор Недељковић/Смиљанић
У затвору управник
Брисани простор (ТВ серија) Иван Вребац
Ћао инспекторе милиционер Боки
1985. Није лако са мушкарцима доктор Милош
И то ће проћи капетан Мика
Ада функционер Младен
Живот је леп човек из власти „Буџа”
Дебели и мршави инспектор Аца Попара „Звер”
Шест дана јуна пилот


Брат мој једини (мини ТВ серија)

„Буздован”
Мис Кокос
Добровољци ватрогасац
Мајстор и Шампита Јова
Друга Жикина династија доктор Недељковић/Смиљанић
Свечана обавеза (ТВ филм) Вукадин Ковиљац
1986. Глумци глумцима (ТВ) Бата Живојиновић
Секула и његове жене Чеда
Развод на одређено време Милутин Ракочевић
Освета пекар Миливоје
Сиви дом (ТВ серија) управник
Посљедњи скретничар узаног колосијека скретничар Марко Мргуд
Обећана земља председник задруге


Обећана земља (мини ТВ серија)

председник задруге
Сазвежђе белог дуда (ТВ серија) Шоле Шљапан
Луталица газда Дача
1987. Заљубљени Саво
И то се зове срећа (ТВ серија) Бора
Октоберфест инспектор Скоблар
Криминалци истражни инспектор
Хајде да се волимо командир милиције Милановић

1987—1988.

Вук Караџић (ТВ серија)

Јаков Ненадовић
Бољи живот (ТВ серија) Александар Костић „Мацола”


Срце и њена деца (ТВ филм)

господин Михаило
Тесна кожа 3 Сотир Миливојевић
Шпијун на штиклама директор банке Ружић
Сулуде године доктор Недељковић/Смиљанић
1988. Тајна манастирске ракије директор циркуса Абдула
Једног лепог дана господин Михаило
Знак (ТВ серија) саобраћајни милиционер
Ванбрачна путовања професор Герасим Милетић
Викенд лешева генерални директор


Бој на Косову

Србин Хамза
Бој на Косову (мини ТВ серија) Србин Хамза
Недељом од девет до пет (ТВ) Бата Живојиновић
Вампири су међу нама милиционер Боки
Кроз прашуме Јужне Америке (ТВ филм) камионџија Радован
Атоски вртови — преображење комесар
1989. Како је пропао рокенрол Крста Клатић Клаја
Рат и сећање (мини ТВ серија од 8 епизода) вођа јеврејских партизана
Другарица министарка (ТВ серија) Љуба Јокић
Хајде да се волимо још једном доктор
Забрањено тући малу децу (ТВ драма) саобраћајац
Балкан експрес 2 Господин Стојчић „Стојко”
Балкан експрес 2 (ТВ серија) Господин Стојчић „Стојко”
1990-е
Викенд лешева (ТВ серија) генерални директор
1990. Откуп у крви
Неуништиви (ТВ серија) Булиџа
Секс — партијски непријатељ бр. 1 Циганин Секула


Оригинал фалсификата

Старији Стојан Вујић
Празник у Сарајеву инспектор Фелини
Брачна путовања доктор Герасим Милетић
1991. Бољи живот 2 (ТВ серија) Александар Костић Мацола
У име закона (ТВ серија) Живко Живуловић
Свемирци су криви за све милиционер Боки
Холивуд или пропаст (ТВ филм) продуцент
Секула се опет жени Чеда


Секула невино оптужен

Чеда
1992. Проклета је Америка камионџија Радован
Дама која убија милиционер Боки
Велика фрка Сима

1993.

Пун месец над Београдом

Алексин отац
Три карте за Холивуд информбировац Мргуд

1993—1994.

Срећни људи (ТВ серија)

Аранђел Голубовић


Голи живот (ТВ серија)

Петар
1994. Слатко од снова Бакс
Тројка (ТВ филм) таксиста


Свадбени марш (ТВ филм)

пуковник Сава Митровић
1995. Трећа срећа ујка Живота
Крај династије Обреновић (ТВ серија) Алекса Новаковић
Тамна је ноћ Џорџ Костајац, командант Српске државне страже

1995—1996.

Срећни људи 2 (ТВ серија)

Аранђел Голубовић


Срећни људи: Новогодишњи специјал (ТВ филм)

Аранђел Голубовић
1996. Довиђења у Чикагу Боки
Лепа села лепо горе капетан Гвозден

1997.

Птице које не полете

деда Лугар Здравко
Балканска правила шеф Слободан


Купи ми Елиота

Адам „Табакера”
Код луде птице (ТВ серија) расветљивач
1998. Лајање на звезде професор Божовић
Ране војник на тенку
Буре барута возач аутобуса


Рањена земља

Алексић
1999. Породично благо (ТВ серија) мајстор Крека
Нож Прота Нићифор Југовић
Бело одело господин у возу
2000-е
Сенке успомена Љуба Радовановић
2000. Сенке успомена (мини ТВ серија) Љуба Радовановић
Рат уживо Велибор Татулић Татула

2001.

Сељаци

Јеремија
Све је за људе Јеремија

2002.

Амир

Амиров отац
Мртав ’ладан Станислав


Кошаркаши (ТВ серија)

чика Пера
2005. Ивкова слава господин Мирко
Made in YU ђед

2006.

Друго стање (ТВ серија)

тата Душан

2006—2009.

Сељаци (ТВ серија)

Јеремија

2007.

Принц од папира

опасни чича

2009.

Мој рођак са села (ТВ серија)

Чика Ђоле
2010-е
2010. Шесто чуло (ТВ серија) Маузер
Синема комунисто (документарни филм) Бата Живојиновић

2011.

Сестре (ТВ филм)

деда Раде
Непобедиво срце (ТВ серија) лекар

2012.

Валтер (документарни филм)

Бата Живојиновић
Лед деда Животије

Награде[уреди]

Занимљивости[уреди]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

 1. „Velimir Bata Živojinović — biografija”. pulsonline.rs. Приступљено 5. 6. 2013. 
 2. „Бата Живојиновић”. domaci.filmovi.co.rs. Приступљено 4. 6. 2013. 
 3. „Velimir Bata Živojinović, glumac — Život bez dublera”. ekapija.com. Приступљено 5. 6. 2013. 
 4. „Gluma u filmovima”. filmovi.com. Приступљено 4. 6. 2013. 
 5. -{„Биографија и филмографија са www.filmovi.de}”. Web.archive.org. Приступљено 21. 3. 2013.. 
 6. „Осамдесети рођендан Велимира Бате Живојиновића”. blic.rs. Приступљено 4. 6. 2013. 
 7. „Велимир Бата Живојиновић”. b92.net. Приступљено 4. 6. 2013. 
 8. „Bata i Boris: Naša pomirba odnosi se na cjelokupni hrvatski i srpski narod”. www.index.hr. Приступљено 14. 9. 2011. 
 9. „Гангрена”. Pulsonline.rs. Приступљено 21. 3. 2013.. 
 10. „Бата Живојиновић: Лекари су ме вратили на ноге (Вечерње новости, 22. јануар 2013)”. Novosti.rs. Приступљено 21. 3. 2013.. 
 11. „Ličnost Danas: Velimir — Bata Živojinović”. danas.rs. Приступљено 4. 6. 2013. 
 12. „Jedna od najprestižnijih akcija TV novosti, Glumački par, ONA i ON, beleži 40 godina”. tv.novosti.rs. Приступљено 4. 6. 2013. 
 13. „"Car Konstantin" za pola veka na filmu”. glas-javnosti.rs. Приступљено 4. 5. 2013. 
 14. „Гран при Наиса глумцу Борису Исаковићу”. glassrpske.com. Приступљено 13. 9. 2013. 
 15. „Вечерас и сутра Фестивал домаћих серија ФЕДИС”. blic.rs. Приступљено 11. 10. 2013. 
 16. Бата Живојиновић добитник награде Лесковачког фестивала (Б92, 27. август 2015)
 17. ПОЧЕО ФЕСТ Лула узела победника за Бату, весели Мектирнан и заносна Викторија. Приступљено 8. 3. 2016.
 18. „12th Moscow International Film Festival (1981)”. MIFF. Приступљено 21. 1. 2013.. 

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Велимир Бата Живојиновић
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима
Претражите Викицитат Цитати на Викицитату