Портал:Бициклизам/Биографија 14

С Википедије, слободне енциклопедије

Том Бонен (хол. Tom Boonen; 15. октобар 1980.) бивши је белгијски професионални бициклиста у периоду од 2002. до 2017 године. Бонен је спринтер и специјалиста за једнодневне трке, освојио је Париз—Рубе четири пута, трку око Фландрије три пута, Светско првенство у друмској вожњи, шест етапа и класификацију по поенима на Тур де Франсу.

Бонен је каријеру почео 2002. у тиму Ју Ес Постал и у својој сезони је показао снагу освајањем трећег места на Париз—Рубеу. У америчком тиму провео је само једну сезону, након чега је прешао у тим Квик степ, са којим је остварио све своје успехе. 2005. је једна од његових најбољих сезона, освојио је Париз—Рубе, Фландрију и Светско првенство, освојивши бројне награде на крају сезоне: Вело д’Ор - награду за најбољег бициклисту године, награду за белгијског спортисту године и награду за спортске заслуге у Белгији, награда коју спортиста може да добије само једном у каријери. 2006. је освојио трку око Фландрије и носио је жуту мајицу на Тур де Франсу, где је 2007. освојио класификацију по поенима, поставши први Белгијанац који је освојио од 1988. Године 2008. је освојио Париз—Рубе по трећи пут. У току трајања преговора са тимом Телеком, био је позитиван на кокаин, али није кажњен јер кокаин није на листи забрањених супстанци. Ипак, преговори са Телекомом су пропали због тога.

2009. је био поново позитиван на кокаин, због чега је суспендован од стране тима на месец дана, а учествовање на Тур де Франсу дозвољено му је дан пре почетка трке. Након слабијих сезона 2010. и 2011. у којима није остварио ниједну велику победу, Бонен је 2012. поновио успехе из 2005. Освојио је Париз—Рубе, Фландрију, Е3 Харелбеке, Гент—Вевелгем, национално првенство и Париз—Брисел, након чега је освојио награду за спортисту године у Белгији, а у избору за најбољег бициклисту године завршио је други.

Након слабих сезона, Бонен је 2016. завршио други на Париз—Рубеу и трећи на Светском првенству. Бонен је од 2005. сваке године остварио барем једну победу. Каријеру је завршио након Париз—Рубеа 2017.