Портал:Бициклизам/Биографија 21

С Википедије, слободне енциклопедије

Алфредо Бинда (итал. Alfredo Binda; 11. август 1902. — 19. јул 1986.) је бивши италијански бициклиста, чија каријера се одвијала у периоду између два светска рата и један је од најуспешнијих бициклиста тог доба. Бинда је пет пута освајао Ђиро д’Италију, где је остварио и 41 етапну победу, четири пута Ђиро ди Ломбардију, три пута светско првенство и два пута Милано—Сан Ремо.

Бинда је рођен у Читиљу, близу Варезеа, а као тинејџер се преселио у Ницу. Радио је као шегрт фасадер са ујаком, а слободно време је проводио возећи бицикли са братом Примом. Аматерску каријеру је почео 1921. са 19 година, а професионалну наредне године. Бинда је 1925. дебитовао на Ђиро д’Италији и освојио је, чиме је почела његова доминација. Бинда је био толико јак да су му организатори Ђира, власници часописа Газета дело спорт понудили 22 500 лира да пропусти Ђиро 1930. То је и награда коју добија победник Ђира. Бинда је прихватио понуду. Задњи Ђиро освојио је 1933.

Бинда је са пет победа један од три рекордера Ђира, а други његови рекорди су недостижни и данас: 1927. Бинда је освојио 12 етапа на Ђиру, док је 1929. освојио 8 етапа заредом. Бинда је и четвороструки узастопни шампион Италије у друмској вожњи.