Ђиро ди Ломбардија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo Djiro di Lombardija.jpg

Ђиро ди Ломбардија (итал. Giro di Lombardia) је једнодневна класична бициклистичка трка која се одржава у Ломбардији, Италија. Она је последња од пет монуманталних класичних трка у календару европског бициклизма и мада више није део УЦИ Про тура, она је и последњи догађај у календару Светске бициклистичке федерације за светско рангирање и стога је одлучујућа у том наслову. Док се Трка Милано—Санремо често назива и спринтерски класик, Ђиро ди Ломбардија, која се одржава у јесен, назива се брдски класик.

Историјат[уреди]

Прво издање ове трке је одржано 1905. године, тада се звала трка Милано-Милано. Своје данашње име добија 1907. године. Маршута је мењана много пута, тако да је старт и финиш трке био у разним градовима као што су: Милано, Сесто Сан Ђовани, Бергамо, Варезе, Монца и другим. 2004. године, трка је почела у Швајцарској да би завршила у граду Комо, Италија. Најпознатији успон на овој трци је брдо итал. Madonna del Ghisallo изнад језера Комо.

Списак победника[уреди]

Најуспешнији такмичар трке је Фаусто Копи који има рекорд од пет победа остварених у периоду од 1946. до 1954. године, док је актуелни победник трке 2009. године белгијски бициклиста Филипе Жилбер.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]