Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Изабрани чланак 8

С Википедије, слободне енциклопедије

Монументални класици су најпрестижније, најстарије и најтеже једнодневне бициклистичке трке. Сваки од њих има специфичну историју и посебне карактеристике. Монументални класици су једнодневне трке које доносе највише бодова за UCI ворлд тур рангирање (100 за победника).

Монументални класици су:

La Primavera (пролеће), јер се одржава у марту. Први пут је одржан 1907. обично је дужине око 250 km, вози се углавном без тешких успона, што фаворизује спринтере.

  • Белгија Трка око Фландрије (хол. Ronde van Vlaanderen)  – Први од калдрмисаних класика, вози се прве недеље у априлу, први пут је вожена 1913. што је чини најмлађом од пет монументалних класика. Трка је карактеристична по доста секција које се возе по калдрми.
  • Француска Париз—Рубе – (краљица класика или пакао севера) је најпрестижнији од пет монументалних класика, традиционално се вози недељу дана након Фландрије и задњи је од калдрмисаних класика. Први пут је вожен 1896. Циљ трке је на велодрому у Рубеу.
  • Белгија Лијеж—Бастоњ—Лијеж – одржава се крајем априла, најстарији је класик и последњи је од арденских класика. Први пут је вожен 1892. као аматерска трка, док је трка за професионалце одржана 1894.
  • Италија Ђиро ди Ломбардија – одржава се у октобру или крајем септембра, првобитно је организована као Милано—Милано 1905. а од 1907. је назив Ђиро ди Ломбардија, који је промењен 2012. у Ил Ломбардија. Од 2012. се одржава крајем септембра, недељу дана након Светског првенства.

Осим трке око Фландрије, други монументални класици немају женску трку.