Трка Милано—Санремо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo Milan-Sanremo.jpg

Трка Милано—Санремо, позната и као Ла Примавера (итал. La classica di Primavera), је једнодневна класична бициклистичка трка која се одржава почетком марта. Једна је од најдужих једнодневних трка у Про туру. Маршута од Милана до Сан Рема незнатно варира из године у годину. За разлику од трке Париз—Рубе која стартује 80 километара северно од Париза у Шампањи, трка Милано—Санремо и даље почиње у Милану. Након тога пут иде кроз тунел Passo del Turchino до обале. Стаза је великим делом директно на ривијери. У последњих неколико година победници се већином одлучују у спринту на Вија Рома. Потенцијални победници који желе избећи спринт траже своју шансу на кратким и стрмим успонима у задњих 40 km, (итал. Cipressa (ређе)) и (итал. Poggio (чешће)). Након успона на Пођо следи 7 km спуста по уским и завојитим улицама пре доласка у град и циља на широкој авенији Вија Рома.

Алесандро Петаки, победник трке 2005.

Оваква структура стазе се одразила на листу победника, којом доминирају углавном спринтери попут Ерик Забела, Марија Чиполинија, Оскара Фреире, Алесандра Петакија и Марка Кевендиша.

Историјат[уреди]

Профил трке 2008.

Ову трку од свог оснивања организује италијански часопис Газета дело спорт (итал. La Gazzetta dello Sport) који исто организује Ђиро д'Италија. У првој трци 14. априла 1907. године учествовало је 33 возача. Победник је Француз Лисјен Пти-Бретон, са просечном брзином од 26,6 km/h. Као победник прве трке је добио награду у износу од 5 лира.

Класичне бициклистичке трке[уреди]

Трка Милано—Санремо данас је једна од пет великих класичних бициклистичких трка европског бициклизма. Резултати из ове трке бодују се према правилнику Светске бициклистичке федерације; све до 2007. ова трка се бодовала за УЦИ Про тур. Трка Милано—Санремо се често назива и спринтерски класик, док се сродна трка Ђиро ди Ломбардија, која се одржава у јесен, назива брдски класик.

Списак победника[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]