Портал:Еротика и порнографија/Биографија децембар

С Википедије, слободне енциклопедије
Линда Лавлејс
Линда Лавлејс

Линда Сузан Бореман (енгл. Linda Susan Boreman; Њујорк, 10. јануар 1949Денвер, 22. април 2002), познатија под својим уметничким именом Линда Лавлејс (енгл. Linda Lovelace), је била порнографска глумица која је 1972. године снимила филм Deep Throat (Дубоко грло), да би убрзо затим напустила порнографску индустрију и покренула велику антипорно кампању.

Deep Throat је легендарни порнографски филм који је померио много границе у том жанру за то време. Снимљен је за само четири дана и коштао је 25.000 долара.

Линда Бореман је касније изјавила да жали због своје порнографске каријере и да је била насилно приморана у порнографију од свог тада супруга Чак Трајнора (Chuck Traynor); такође је повукла своје уметничко име и у јавности поново користила своје право име. И поред свега, популарност филма ју је направила звездом против њене воље.

Иако је касније постала гласноговорник против порнографије, Бореманова је још увек веома популарна због свог извођења оралног секса у филму Deep Throat. Иако је током своје порно каријере користила име Лавлејс у комерцијалне сврхе, прва реченица у њеној књизи и исповести, Ordeal, коју је понављала до краја свог живота јесте „Моје име није Линда Лавлејс."