Портал:Историја/Биографија 42 2010

С Википедије, слободне енциклопедије
Џуди Гарланд
Џуди Гарланд

Џуди Гарланд (енгл. Judy Garland, рођена као Франсес Етел Гам (енгл. Frances Ethel Gumm); 10. јун 192222. јун 1969) је била америчка глумица и певачица. Током каријере која је трајала више од 45 година, Гарландова је као глумица стекла светску славу улогама у мјузиклима и драмама, те као певачица. Међу многобројним филмским наградама, Гарландова је освојила и Оскар за младе глумце, Златни глобус и награду Сесил Б. Демил, а круна њене каријере биле су награде Греми и Тони. Њен тип вокала је био контраалт.

Након што је, заједно са сестрама, одређено време играла у позоришту, и то претежно у водвиљима, Гарландова је потписала уговор са продуцентском кућом Метро-Голдвин-Мејер. Глумила је у више од двадесет филмова тог студија, укључујући и девет филмова у којима је глумила заједно са Микијем Рунијем. Улогом у филму „Чаробњак из Оза“ (1939), Џуди Гарланд је стекла светску славу. Након 15 година проведених у Метро-Голдвин-Мејеру, Џуди Гарланд је раскинула уговор и почела да гради такође музичку каријеру, која се манифестовала бројним распродатим концертима, укључујући ту и концерт у „Карнеги холу“. Године 1954. Вратила се глуми улогом у филму „Звезда је рођена“.

Упркос успесима на професионалном плану, Гарландова је имала великих проблема у приватном животу. Пошто су је филмски продуценти убедили да има вишак килограма и да не изгледа привлачно, Џуди Гарланд постала је несигурна у свој изглед па је почела да користи лекове у прекомерним дозама, што је довело до вишедеценијске борбе против зависности. Њена финансијска стабилност је била веома угрожена јер је била присиљена да позајмљује на стотине хиљада долара са великим каматама, а њена прва четири брака, од укупно пет, завршила су се разводом. Покушавала је да изврши самоубиство неколико пута. Џуди Гарланд је умрла у четрдесетседмој години живота, услед нехотичног предозирања лековима, остављајући иза себе троје деце: Лајзу Минели, Лорну Лафт и Џозефа Лафта.

Џуди Гарланд је 1997. године постхумно додељена награда Греми за животно дело. Амерички филмски институт је 1999. године уврстио Џуди Гарланд међу десет најуспешнијих глумица у историји америчког филма.



...даље...