Портал:Историја/Биографија 45 2009

С Википедије, слободне енциклопедије
Спиридон Луис, грчки сељак који је 1896. победио у првој олимпијској маратонској трци.
Спиридон Луис, грчки сељак који је 1896. победио у првој олимпијској маратонској трци.

Спиридон "Спирос" Луис (грч. Σπυρίδων "Σπύρος" Λούης; рођ. 12. јануара 1873. - умро 26. марта 1940.) био је грчки водоноша који је на Првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. године победио у маратону и након тога је постао национални јунак.

После победничког славља Луис се повукао у своје родно место где је наставио да води повучен живот прво као земљорадник, затим закратко и као полицајац. Када је 1926. ухапшен под оптужбама да је фалсификовао војну документацију, завршио је у затвору на годину дана. Луис је најпосле ослобођен оптужби, а његово хапшење је узроковало бес грчке штампе.

Његово последње јавно појављивање било је 1936. године када је позван као почасни гост у Берлин на Једанаесте олимпијске игре. Током свечаности отварања, на којој је носио грчку заставу, Луиса је примио немачки канцелар Адолф Хитлер коме је некадашњи маратонац уручио маслинову гранчицу из Олимпије као симбол мира.

Луис је умро 26. марта 1940. године, неколико месеци пре Мусолинијеве инвазије на Грчку. Велики број спортских клубова и удружења у Грчкој и међу грчком дијаспором носе његово име. Најпознатији спортски објекат који носи име Спиридона Луиса је Олимпијски стадион у Атини на коме су 2004. одржане летње олимпијске игре.

...даље...