Портал:Историја/Изабрани 16 2010

С Википедије, слободне енциклопедије
Чланови другог Клана на једном од својих митинга 1923.
Чланови другог Клана на једном од својих митинга 1923.

Кју-клукс-клан (енгл. Ku Klux Klan; познат и по акрониму ККК или само Клан), је име неколико организација које су постојале у прошлости као и неких које данас постоје, а које заговарају супериорност беле расе, антисемитизам, расизам, антикомунизам, антикатолицизам, хомофобију и нативизам. Ове организације су често користиле и користе и терористичке методе и насиље као и застрашивање као што је паљење крста, у циљу угњетавања америчких црнаца и других друштвених или етничких група.

Прва инкарнација Клана појавила се 1866. године. Основали су га ветерани војске Конфедерације. Главни циљ ове организације био је отпор према Реконструкцији коју је спроводио Север након Америчког грађанског рата, који се фокусирао на застрашивање северњака који су мигрирали ка Југу (тзв. "карпетбегери") и јужњака који су приступили Републиканској партији (тзв. "скалавази"), као и линчовањима ослобођених робова. Организација је доживела опадање између 1868. и 1870. а почетком осамдесетих година 19. века била је уништена након што је председник Јулисиз С. Грант прогласио пуноправним Акт о људским правима из 1871. (такође познат и као Акт Кју-клукс-клана).

Године 1915. основана је друга, различита група под истим именом. Овај други Кју-клукс-клан је био организован као братство које је плаћало хиљаде људи да широм САД на локалном нивоу организују ћелије Кју-клукс-клан. На врхунцу моћи, почетком двадесетих година 20. века, Ку клакс клан је бројао око 4-5 милиона људи. И овај Кју-клукс-клан је проповедао расизам, антикатолицизам, антикомунизам, нативизам и антисемитизам, а неке локалне групе су учествовале и у линчовањима и другим насилним активностима. Популарност Кју-клукс-клана је ослабила током Велике депресије, а чланство је драстично опало током Другог светског рата због скандала изазваних умешаношћу угледних чланова организације у разне злочине као и због подршке нацистима.

...даље...