Антикомунизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Део серијала о
Комунизам
Golden Hammer and Sickle.svg

Историја комунизма


Школе комунизма
Марксизам · Бољшевизам
Лењинизам · Леви комунизам
Троцкизам · Самоуправни марксизам
Еврокомунизам · Маоизам
Титоизам · Хоџизам
Саветни комунизам
Анархокомунизам
Хришћански комунизам
Луксембургизам


Политичке партије
Коминтерна
Светски комунистички покрет
Међународна комунистичка струја
Интернационала комунистичких радника
Четврта интернационала


Државе
Кина
Куба · Вијетнам
Лаос · Северна Кореја


Сродне теме
Социјализам
Капитализам · Хладни рат
Религиозни комунизам
Нова левица · Планска економија
Историјски материјализам
Марксистичка филозофија
Леви комунизам
Демократски централизам
Антикомунизам


Познати комунисти
Карл Маркс · Фридрих Енгелс
Владимир Лењин · Лав Троцки
Роза Луксембург · Антон Панекук
Јосиф Стаљин · Мао Цедунг
Јосип Броз Тито · Че Гевара
Фидел Кастро · Антонио Негри
Ђерђ Лукач · Антонио Грамши

Антикомунизам је заједнички назив за идеологије, групе, организације или појединце које карактерише супротстављање комунизму, било као идеологији било као политичкој пракси. Иако сам израз комунизам има релативно дугу историју, антикомунизам се првенствено односи на противљење марксизму-лењинизму, односно на облике комунизма који од њега воде порекло. Почео се користити од 1918. када је тадашња Руска социјалдемократска радничка партија (бољшевика) променила име у Руска комунистичка партија.

За антикомунизам је карактеристично да његови представници обично долазе са десне стране политичког спектра, што може укључивати широк опсег политичких идеологија, од радикалних фашиста, преко релативно умерених заговорника конзервативних и либералних идеја, па све до следбеника социјалдемократије. С обзиром да комунизам има непријатељски став према религији, већина верника свих вера су антикомунисти; због комунистичког инсистирања на републиканству антикомунизам такође представља карактеристику монархиста; зависно о околностима, антикомунисти могу бити и националисти. Антикомунизам, иако прилично ретко, може долазити и са леве стране политичког спектра, а за што као пример могу послужити анархисти.

Антикомунизам је након стварања прве комунистичке државе - СССР-а - представљао један од темеља како спољне, тако и унутрашње политике многих држава, а што се често одражавало како кроз оружане сукобе, односно унутрашњу репресију која је као циљ или оправдање имала сузбијање комунизма. То је свој врхунац достигло у Хладном рату, када је антикомунизам представљао неслужбену идеологију западног света, односно у схватању да се комунизам мора зауставити и поразити чак и по цену нуклеарне апокалипсе. Завршетком Хладног рата, односно пропашћу најјаче комунистичке државе и трансформацијом водећих комунистичких партија у Европи у „реформисане“, односно социјалдемокатске странке, антикомунизам је углавном изгубио на својој релевантности; изузетак представљају САД као и поједине државе Азије или Латинске Америке које се граниче са преосталим комунистичким државама.

Спољашње везе[уреди]