Портал:Кулинарство/Изабрано јело март

С Википедије, слободне енциклопедије

Кулен је сухомеснати производ, врста кобасице, који се традиционално прави у Војводини (Србија) и Славонији и Барањи (Хрватска), где је још познат и под називом кулин. Кобасица тежи око 700 до 1000 g.

У Војводини постоје различите врсте кулена, најчешће зависно од предела или места где их праве, а неки од најпознатијих су: бачки кулен, сремски домаћи кулен, петровачки кулен и друге врсте кулена.

Све ове врсте кулена се производе на релативно сличне начине. Један од најпознатијих је свакако сремски кулен, који је први ушао у индустријску производњу, па је тако постао познат широм Југославије, и ако му је у суштини промењен и укус и изглед (с обзиром да се традиционално пуне не у цреву већ у бурагу), па је тиме сведен на обичну кобасицу широке производње.

Данас неки већи прерађивачи меса почињу да производе кулен сличнији традиционалном изгледу, али чешће по облику, а не по укусу. Прави кулен се још увек може купити само у локалним месарама широм Војводине. Кулен у Срему представља велику традицију и сремци га сматрају изворно својим, те га стога и зову само кулен.

Постоје многобројни рецепти за сремски кулен, јер некада је свака породица у Срему имала неки свој тајни рецепт за припрему истог. Кулен би требао да буде што кртији па су неки прибегавали и додавањем говеђег меса, што се сматра не дозвољеним с обзиром да је прави кулен искључиво од чистог свињског меса.

...даље Остала изабрана јела