Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 32

С Википедије, слободне енциклопедије
Андрија Златић на Олимпијади у Пекингу
Андрија Златић на Олимпијади у Пекингу

Андрија Златић (рођен 25. јануара 1978. у Ужицу) је српски спортиста и репрезентативац Србије у стрељаштву. Члан је стрељачког клуба „Алеска Дејовић“. Такмичи се од 1990. године, а тренер му је Алекса Златић.

Учествовао је на Светском првенству у стрељаштву које је одржано од 2. до 16. јула у Лахти. На овом првенству је освојио сребрну медаљу у гађању ваздушним пиштољем. На тај начин је обезбедио визу за Летње олимпијске игре 2004. године.

Учествовао је на Летњим олимпијским играма 2004. године. Такмичио се као репрезантивац Србије и Црне Горе у две категорије: МК пиштољ 50 метара и ваздушни пиштољ 10 метара.

На такмичењу малокалибарским пиштољем 50 метара је освојио 32. место резултатом 546 кругова. На такмичењу ваздушним пиштољем 10 метара је освојио 13. место резултатом 579 кругова.

Године 2009. учествовао на Европском првенству у стрељаштву које се одржавало у Прагу. На овом првенству је у појединачној конкуренцији ваздушним пиштољем освојио златну медаљу. Екипа Србије у којој су били Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић је освојила сребрну медаљу.

Стрељачки савез Србије га је прогласио најбољим стрелцем у Србији 2010. године. Ове године је учествовао на Светском првенству које је одржано у Минхену. На њему је освојио сребрну медаљу у такмичењу ваздушним пиштољем резултатом 689.2 кругова. У екипном такмичењу ваздушним пиштољем је са репрезентацијим освојио 2. место резултатом 1747. Такође се такмичио у категорији малокалибарским пиштољем и освојио је 4. место. На овај начин је постао први српски спортиста који се кфалификовао за Летње олимпијске игре 2012. године у Лондону