Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 41

С Википедије, слободне енциклопедије
Џим Торп на Олимпијским играма 1912.
Џим Торп на Олимпијским играма 1912.

Џим Торп (енгл. Jim Thorpe; Праг, Оклахома, 28. мај 1888Ломита, Калифорнија, 28. март 1953) био је амерички спортиста индијанског порекла.

Био је Индијанац, из народа Сек и Фоџ, а име му је било Ва-То-Хук (Светла Стаза). Родио се на индијанској територији близу града Прага у држави Оклахоми. Његов отац, Хирам Торп, био је свештеник, а мајка Индијанка. Био је унук легендарног ратника свог народа, поглавице Црног Јастреба.

Неки говоре да му је отац имао 19-еро деце са пет жена. Џимов брат близанац Чарли умро је од упале плућа у 8. години, док мајку губи у 10. години. Џим је побегао од куће и почео је радити на ранчу коња.

Године 1904. вратио се оцу и отишао је на факултет. На колеџу, али и професионално, је играо амерички фудбал. Био је такође врстан кошаркаш, а играо је и бејзбол. Тренер му је био Поп Варнер. 1911. победио је универзитет Харвард.

На Олимпијским играма у Стокхолму 1912. освојио је 2 златне медаље, победивши у петобоју и десетобоју. Медаље су му накнадно одузете због тога што је играо бејзбол и добијао плату. Рехабилитован је 1982.

Женио се три пута и имао осмеро деце. Када му је син прворођенац умро, то га је дотукло. Био је први председник НФЛ-а.