Портал:Општина Баточина/Изабрани чланак 1 јун

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрано насеље

Црква Светог Марка
Црква Светог Марка

Доброводица је насеље у Србији у општини Баточина у Шумадијском округу. Према попису из 2011. има 381 становника (према попису из 2002. било је 420 становника).

Доброводица се налази на 155 метар надморске висине, и то на координатама 44° 07′ 06" северно и 21° 03′ 28" источно. Oд Баточине је удаљена 4 km, од Крагујевца око 30 km и од Београда 115 km. Налази се на четири километра од магистралног пута Баточина - Крагујевац - Краљево - Чачак.

Доброводица се помиње у првом турском попису 1476/78. године, У овом попису је забележено да је село имало 21 кућу, а у попису 1520. године, Доброводица је имала око 60 кућа. Муслимана није било. Овај број кућа се није дуго одржао, јер већ кроз 15 година налазимо само трећину. Становнишво Доброводице је уз Баточину и Тополу (данашњи Црни Као) примило обавезу да дају дербенџије, тј. да буду чувари безбедности на друмовима. За ове услуге села су имале знатне повластице при одређивању пореза. Село је напуштено када су у ове крајеве дошли Аустријанци почетком осамнаестог века.

У Првом српском устанку приликом ослобађања ових крајева, у Бици код Баточине Карађорђе је на Кијевачком потоку између Кијева и Доброводице победио Турке. У окршају је пало око четристо Турака. У бици су погинули и Мусеин Ганић и Јусуф-ага Климентић.

Даље...