Пређи на садржај

Портал:Општина Баточина/Историја април

С Википедије, слободне енциклопедије

Историја

Застава Србије током Првог српског устанка
Застава Србије током Првог српског устанка

Битка код Баточине (1804) је вођена између српске устаничке војске под командом Карађорђа и турске војске за ослобођење Баточине од 4. априла до 7. априла (односно од 23. марта до 26. марта по јулијанском календару) 1804. године. Ова битка је једна од првих победа српских устаника за време Првог српског устанка.

Гонећи Кучук Алију устаници су под Карађорђевом командом заузели Крагујевац 23. марта (4. априла по новом календару) одакле је Кучук Алија извео две стотине Турака и повукао се ка Јагодини. И Карађорђе и Кучук Алија добро су схватили значај Баточине и линије до Багрдана према Јагодини. Алији је Баточина била потребна да би обезбедио одступање из Јагодине према Београду, а Карађорђу да спречи Алију да бежи према Дунаву. Обојица су зато одлучили да ојачају своје снаге код Баточине.

Карађорђе је стигао око поднева 23. марта пред Баточину и опколио је. Турска посада је била састављена од Арбанаса у служби дахија. Срби су нападали све до мрака, али Арбанаси нису попуштали. Карађорђе је након што је опколио Баточину, отишао у Левач да диже устанак и у тај део Србије. Кучук Алија је дознао да је Карађорђе отишао, па пошаље Тосун агу са петсто турских коњаника да се ноћу пробију до Баточине.

Даље...