Портал:Сједињене Америчке Државе/Изабрана биографија 07 2014

С Википедије, слободне енциклопедије
Џена Џејмсон
Џена Џејмсон

Џенифер Мари Масоли (енгл. Jennifer Marie Massoli; Лас Вегас, 9. април 1974), познатија као Џена Џејмсон (енгл. Jenna Jameson) је америчка порнографска глумица. Названа је најпознатијом порно звездом и „Краљицом порнића“.

У порно индустрији је почела да ради од 1993, а пре тога је радила као стриптизета и гламур модел. Већ 1996, освојила је награду „Најбоља нова глумица“ од све три организације које додељују награде у области филмова за одрасле. Освојила је више од 20 награда и примљена је у кућу славних X-Rated Critics Organization (XRCO) и Adult Video News (AVN) — који се често назива порно Оскар.

Џена је 2000. године основала предузеће ClubJenna са Џејем Грдином, за кога се касније удала и недуго затим развела. Филм Briana Loves Jenna је на додели AVN награде 2003. проглашен за најпродаванији и најбољи порнографски филм за 2002. годину. До 2005, ClubJenna имала је приход од 30 милиона америчких долара. Такође је фотографисана у најпознатијим часописима за мушкарце као што су Плејбој, Пентхаус и Хаслер. Прва је порно звезда која је добила своју воштану фигуру у музеју Мадам Тисо. На Плејбој телевизији се емитује ријалити шоу Jenna's American Sex Star где се порно звезде такмиче за уговор са њеном продуцентском кућом ClubJenna.

Објавила је књигу 2004., аутобиографију How to Make Love Like a Porn Star: A Cautionary Tale, која је била шест недеља на Њујорк тајмсовој листи бестселер књига.

Џејмсонова је глумила у мејнстрим филмовима и појављивала се у серијама које немају везе са порно-филмовима, почевши са мањом улогом 1997. у филму Private Parts.