Мадам Тисо

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 51° 31' 22" СГ Ш, 0° 9' 19" ЗГД

Мадам Тисо
Madame Tussauds
Мадам Тисо
Музеј мадам Тисо у Лондону
Врста музеј уметности
Држава Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Застава Сједињених Америчких Држава САД
Застава Немачке Немачка
Кина Кина
Застава Хонгконга Хонгконг
Flag of the Netherlands Холандија
Град Уједињено Краљевство Лондон
Сједињене Америчке Државе Њујорк
Сједињене Америчке Државе Лас Вегас
Сједињене Америчке Државе Вашингтон
Сједињене Америчке Државе Холивуд
Немачка Берлин
Хонгконг Хонгконг
Кина Шангај
Flag of the Netherlands Амстердам
Основне информције
Оснивање 1835.
Колекција Збирка воштаних фигура
Подаци о посетама
Званична веб презентација www.madametussauds.com
Управа

Мадам Тисо је музеј воштаних фигура у Лондону. Основала га је Мери Тисо (енглески изговор: Мери Тусо), која је била вајарка воштаних фигура. Музеј има многобројне огранке у великим светским градовима.

Историја[уреди]

Мадам Тисо у Амстердаму

Мери Тисо (1761.–1850.), рођена Мари Гросхолц у Стразбуру, у Француској, радила је као кућна помоћница код доктора Филипа Киртјиса, који је био вешт у моделирању. Киртјис је научио Тисоову уметности моделирања. Године 1765. године Киртјис је направио фигуру Мари-Жан ди Бари , љубавнице Луја XV и ово је уједно најстарија изложена фигура. Прва изложба Киртјисових фигура постављена је 1770. године и привукла је велик број посетилаца. Поставка је премештена у Краљевску палату у Паризу 1776. Другу локацију отворена је на Boulevard du Temple 1782. године.

Прва воштана фигура коју је креирала Мари Тисо била је фигура Волтера, године 1777. Друге важне личности тог времена које су добиле своју воштану фигуру су:

Након Киртјисове смрти 1794. године, Мери Тисо је припала његова колекција воштаних фигура. Године 1802. она одлази у Лондон. Због Француско-енглеског рата, Тисоова се није смела вратити у Француску, тако да је била приморана да заједно са својом колекцијом путује кроз Велику Британију и Ирску. Прва стална поставка њених воштаних фигура лоцирана је у улици Бејкер у Лондону 1835.

Једна од највећих атракција њеног музеја је Дворана страве. Овај део поставке обухвата неке од жртава Француске револуције и такође новије креације убица и осталих криминалаца.

И фигуре других познатих људи су додате поставци, као што су фигуре Хорејшија Нелсона и сера Волтера Скота. Неке од фигура које је она направила још увек постоје укључујући и њен аутопортрет који је сада постављен на улазу у њен музеј. Направила га је 1842. године.

На садшњу локацију у улици Марилебон музеј је премештен 1884. године а 1925. пожар је уништио неке фигуре, али већина их је остала неоштећена.

Музеј Мадам Тисо је данас једна од највећих туристичких атракција у Лондону. Има своје огранке у Амстердаму, Хонг Конгу, Лас Вегасу и Њујорку. Данас воштане фигуре обухватају историјске и краљевске личностие, филмске и спортске звезде и познате убице.

Неке од фигура у музеју Мадам Тисо[уреди]
Спортисти[уреди]
Музичари[уреди]

Глумци[уреди]

Остали[уреди]

Светске вође[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Мадам Тисо
  1. ^ Прва порно звезда која је добила своју воштану фигуру