Портал:Сједињене Америчке Државе/Чланак месеца 04 2015

С Википедије, слободне енциклопедије
Thriller (албум).
Thriller (албум).

Thriller“ је шести студијски албум америчког извођача Мајкла Џексона. Објавио га је Епик рекордс 30. новембра 1982. године након певачевог критички и комерцијално успешног албума „Off the Wall“. Музички, „Thriller“ истражује жанрове сличне оним његовог претходника: поп, ритам и блуз, рок, пост-диско и фанк. Са продукцијским буџетом од 750 хиљада долара, снимање материјала је трајало од априла до новембра 1982. године у студију „Вестлејк рикординг“ у Лос Анђелесу, Калифорнија.

Уз асистенцију продуцента Квинсија Џонса, Џексон је написао четири од девет песама које су се нашли на коначном издању. За само годину дана, „Thriller“ је постао најпродаванији албум свих времена са процењеним бројем од између 65 и 110 милиона продатих копија. У Сједињеним Државама дели прво место најпродаванијих албума свих времена са „Their Greatest Hits (1971-1975)“, компилацијом највећих хитова бенда Иглс. Седам песама је издато као синглови и све су ушле међу првих десет на топ-листи „Билборд хот 100“. „Thriller“ је освојио рекордних осам Греми награда 1984, укључујући и ону за албум године.

„Thriller“ је поставио Џексона међу доминантне поп звезде са краја 20. века и омогућио му да сруши расне баријере, појављивањима на Музичкој телевизији и састанком са председником Роналдом Реганом у Белој кући. Један је од првих албума који је користио спотове као успешне промотивне алатке. Спотови песама „Thriller“, „Billie Jean“ и „Beat It“ су редовно приказивани на поменутој телевизији. Године 2001, објављено је специјално издање албума која садржи аудио интервјуе, демо снимке и Гремијем награђену песму „Someone in the Dark“. Албум је по трећи пут издат 2008, као „Thriller 25“, и на њему се налазе ремикси савремених извођача, раније необјављивани материјал и ДВД.

„Thriller“ заузима двадесето место на листи „500 најбољих албума свих времена“ коју је објавио магазин „Ролинг стоун“ 2003. године и треће место на листи „Дефинитивних 200 албума свих времена“ Удружења музичких комерцијалиста. Албум се чува у Конгресној библиотеци уз опис да је културно препознатљив.