Портал:Фудбал/Биографија септембар 2019

С Википедије, слободне енциклопедије
Марк Овермарс
Марк Овермарс

Марк Овермарс (хол. Marc Overmars; 29. март 1973) бивши је холандски фудбалер који тренутно ради као спортски директор Ајакса. Играо је на позицији крилног нападача и красиле су га брзина и добра фудбалска техника.

Рођен је у Емсту и још у раном детињству показао је љубав према фудбалу. Омладинску каријеру је започео у клубу СВ Епе, а наставио у клубу Го ахед иглс 1987. године. Три године касније улази у први тим клуба и у њему проводи једну сезону, а затим је потписао уговор са Вилемом II у којем је такође провео једну сезону одигравши 31 лигашку утакмицу. Године 1992. прелази у амстердамски Ајакс и у том тиму се истакао посебно због три освојене холандске лиге и Лиге шампиона 1995. године. У то време доживео је озбиљну повреду лигамената због које је морао да одсуствује са терена наредних осам месеци.

Године 1997. одлази у Арсенал где су мишљења о њему била подељена, једни су критиковали његову игру док су је други подржавали. Већ крајем прве сезоне играо је кључну улогу у освајању дупле круне са Арсеналом јер је постигао победоносни гол против Манчестер јунајтеда, којим је Арсенал освојио Премијер лигу, и постигао први гол против Њукасл јунајтеда у финалу ФА купа 1997. године. Након проведене три сезоне у лондонском клубу, потписује уговор са Барселоном за своту од 25 милиона фунти и тако је постао најскупљи холандски фудбалер икада. Није се много истицао у клубу због бројних промена тренера, али је успео да забележи 97 лигашких наступа и постигне 15 голова. Због повреде колена објавио је да завршава фудбалску каријеру, али се 2008. године вратио у свој матични клуб Го ахед иглс на једну сезону. Године 2012. постао је спортски директор Ајакса.

За репрезентацију Холандије дебитовао је против Турске 24. фебруара 1993. године, а на том мечу је постигао и свој први репрезентативни гол. Био је у саставу Холандије на два Светска првенства (1994. и 1998) и два Европска првенства (2000. и 2004).

Даље...