Пређи на садржај

Портал:Хокеј на леду/Биографија децембар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Виктор Васиљевич Тихонов (рус. Ви́ктор Васи́льевич Ти́хонов; 12. мај 1988, Рига, Совјетски Савез) професионални је руски хокејаш на леду који игра на позицији десног крила.

Тренутно игра за екипу ХК СКА из Санкт Петербурга која се такмичи у Континенталној хокејашкој лиги (КХЛ) (од сезоне 2011/12).

Са сениорском репрезентацијом Русије освојио је титулу светског првака на СП 2014. у Минску.

Потиче из чувене руске хокејашке породице. Његов деда је чувени руски и совјетски хокејашки тренер Виктор Тихонов, а отац Василиј такође је био хокејашки тренер.

Виктор Тихонов родио се у Риги (данас Летонија) 1988. године, пошто је његов отац Василиј у то време радио као тренер ришког Динама. Када је Виктор имао свега 4 године његови родитељи су се преселили у Калифорнију, где је Виктор и почео да тренира хокеј. Са породицом се враћа у Русију 2003. године и тренирање наставља у школи хокеја московског ЦСКА.

За резервни тим Московљана заиграо је у сезони 2004/05. у трећелигашком рангу такмичења, а већ наредне сезоне прешао је у редове друголигаша из града Дмитрова. Потом прелази у екипу Северстаља из Череповеца за коју је играо наредне две сезоне. На улазном драфту НХЛ лиге 2008. изабран је као 28. пик у првој рунди од стране Финикс Којотса, екипе са којом је потписао професионални трогодишњи уговор у јулу исте године. У НХЛ-у је дебитовао већ у утакмици отварања сезоне 2008/09, одиграној 12. октобра против екипе Коламбус Блу Џакетса. Током дебитантске сезоне одиграо је укупно 61 утакмицу уз постигнутих 8 голова и 16 поена, што је био доста скроман учинак за класичног нападача, те је прослеђен у екипу Сан Антонио Рампејџа из АХЛ-а на додатно уигравање...

Прочитајте цео чланак